Blokker-topman noemt vreemdelingenbeleid oorzaak roofovervallen

Van onze redactie economie

Met ferme opvattingen over de lakse aanpak van roofovervallers oogst Blokker-topman Jaap Blokker bijval van winkelorganisaties. In het jaarverslag van de Blokker Holding geeft de mede-eigenaar van de gelijknamige winkelketen `de politiek', en vooral het asiel- en illegalenbeleid, de schuld van het grote aantal overvallen op winkels.

MKB Nederland, waarin het midden- en kleinbedrijf is vertegenwoordigd, is blij dat Blokker de dingen bij hun naam noemt. Vooral in de grote steden worden winkels steeds vaker overvallen, aldus MKB. ,,In Rotterdam is vastgesteld dat het met name allochtonen zijn die dit doen. Het lijkt er op dat in de andere steden dat ook het geval is.'' De organisatie stelt vast dat het onderwerp lang tijd taboe is geweest en hoopt dat er onderhand eens iets aan wordt gedaan.

De meest voor de hand liggende oplossing is volgens de Raad Nederlandse Detailhandel meer agenten op straat. ,,Bij de invoering van de euro is gebleken dat dat werkt. Extra politie en beveiliging tijdens de omwisseloperatie leidde direct tot minder overvallen. Nu er weer minder blauw op straat is, merk je dat ook meteen: het aantal overvallen neemt toe''.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), overkoepelend orgaan voor de supermarkten, vindt meer politie op straat een uitstekend middel om het aantal overvallen terug te dringen. Het CBL constateerde rond de laatste jaarwisseling eveneens een dip in het aantal roofovervallen. Ook de cijfers wijzen daarop.

Na een jarenlange stijging van het aantal berovingen in de detailhandel liet 2001 een daling zien. ,,Maar toen op 1 maart al het blauw weer achter het bureau zat, schoot het aantal overvallen weer omhoog'', zegt adjunct-directeur René Roorda van het CBL. Een verband tussen de overvallen en het vreemdelingenbeleid wil hij overigens niet leggen.

Het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscriminatie (LBR) vindt de uitspraken van Blokker te ver gaan. ,,Blokker wekt de suggestie dat het asielbeleid iets te maken heeft met criminaliteit'', aldus het LBR. ,,Dat is niet zo. Daarnaast spreekt hij van overvallers met Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. Dat is nooit bewezen.'' VluchtelingenWerk Nederland is ontzet over de inhoud en toonzetting van het jaarverslag.

Jaap Blokker lucht in elk jaarverslag zijn hart. De komst van de euro, de files en ook de allochtone criminelen moesten het de afgelopen jaren al ontgelden. Maar nog nooit maakte de persoonlijke noot van de Blokker-baas zoveel los als dit keer. De detailhandelsorganisaties zien het aantreden van het kabinet-Balkenende als een uitgelezen kans om hun grieven extra onder de aandacht te brengen.

Van minister Donner (Justitie) verwachten de winkeliers meer daadkracht dan zijn voorganger Korthals ten toon spreidde. ,,Ons wensenlijstje is op Justitie bekend'', zegt Roorda. Daarop staan onder meer fiscale goedmakertjes voor extra beveiligingskosten, een grotere pakkans en meer agenten op straat. Verder zou er een landelijke officier van justitie moeten komen die zich alleen met de vervolging van roofovervallers bezighoudt.

Ook de politie is bezorgd over de roofovervallen op winkeliers, zei gisteren een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen. ,Het zijn vaak dezelfde daders die de misdaden begaan'', aldus een woordvoerder. De politie kan niet zeggen of dat vooral allochtonen zijn. ,,Het is slechts een kwalificatie. Er zit ook een aantal Nederlandse verslaafden tussen.'' De korpsen vragen al jaren om meer agenten. De nieuwe regering heeft er 8000 extra beloofd, van wie er 5000 de straat op moeten.


bron