Honderden arrestaties bij actie tegen illegalen

Uitgegeven: 23-9-2002 14:30

AMSTERDAM - De politie voert in Amsterdam een grootscheepse actie uit waarbij Roemenen en Bulgaren die illegaal in Nederland verblijven, worden gearresteerd. De actie is dit weekeinde al begonnen en wordt maandag voortgezet, zo meldde de politie.

In totaal zijn al meer dan honderd arrestaties verricht. Dit aantal kan nog oplopen. Volgens de politie veroorzaken de illegalen overlast in Amsterdam en maken zij zich schuldig aan misdaden als zakkenrollerij en oplichting.

Het gaat hierbij vooral om Bulgaren en Roemenen die zich uitgeven voor nepagenten en daarmee vooral toeristen bedriegen. Ook zijn er onder hen illegale geldwisselaars die voornamelijk trucs uithalen met toeristen en echt geld voor nepgeld wisselen, en prostituees.

'Roversholen'

Volgens een woordvoerster van de politie worden de illegalen van straat geplukt maar ook aangehouden in zogeheten 'roversholen', panden waarin zij zich ophouden. De politie heeft voor de actie vijfhonderd agenten ingezet.

De arrestanten worden naar een voormalig asielzoekerscentrum in het Westelijk Havengebied overgebracht. Later deze week worden zij op het vliegtuig gezet, zo zei de woordvoerster.

Begin deze maand werden in Den Haag 82 illlegaal in Nederland verblijvende Bulgaren opgepakt en naar Bulgarije uitgezet. Volgens de Amsterdamse politie is die actie niet vergelijkbaar met die in de hoofdstad. In Den Haag richtte de actie zich op de zogeheten slaappanden, gebouwen waarin de illegalen onderdak vinden.

Huisjesmelkers

Doel van de actie was om de huisjesmelkers aan te pakken die, volgens de gemeente Den Haag, grof geld verdienen aan de illegale bewoners. Advocaat B. Hiddinga tekende eerder deze maand namens vijf cliŽnten beroep aan tegen de uitzetting.

De uitzetting zou onrechtmatig zijn omdat de Bulgaren grondrechten waren onthouden. Ze mochten bijvoorbeeld geen advocaat bellen. De rechtbank in Dordrecht bepaalde echter dat de uitzettingsprocedures rechtmatig waren verlopen.

NU.nl