Tuur deelt weer klappen uit

Van een onzer verslaggeefsters

Regilio Tuur zit opnieuw in de cel wegens het plegen van geweld - buiten de ring welteverstaan. Het lijkt een gewoonte te worden.

Regilio Tuur is opnieuw aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn vriending. FOTO ANP

,,Deze aanhouding van Regilio kwam voor mij volledig uit het niets'', zegt advocaat Roethof van Tuur. De bokser werd deze week opgepakt nadat zijn vriendin aangifte deed van mishandeling. Hij werd de afgelopen jaren meermalen veroordeeld voor mishandeling. Tot nu toe kwam Tuur er steeds van af met lichte taakstraffen en voorwaardelijke straffen.

De jongste zaak: zijn vriendin Pieternel Lakerveld deed aangifte nadat de bokser haar het afgelopen half jaar meermalen in elkaar zou hebben geslagen. Tuur zit nu in de cel in Rotterdam, en mag nog zeker negen dagen worden vastgehouden. Volgens zijn advocaat vindt Tuur `het absoluut niet leuk wat er is gebeurd'.

Tuur kreeg voor twee eerdere misdrijven voorwaardelijke straffen, maar die zijn nooit omgezet in een gevangenisstraf. ,,Een voorwaardelijke gevangenisstraf kan ook worden omgezet in een taakstraf'', zegt officier van justitie Woldrik. Zo werden bij de vorige zaak van Pieternel Lakerveld de twee maanden voorwaardelijk, die hij had staan van zijn vorige veroordeling, omgezet in 100 uur taakstraf.

Volgens Lisette van Gurp van TransAct, een organisatie die onderzoek doet naar seksueel en huiselijk geweld, vallen veel daders van huiselijk geweld in herhaling. Zij vindt dat de dader via een gevangenisstraf moet worden duidelijk gemaakt dat het erg verkeerd is wat hij doet. Maar ook moet hij, volgens Van Gurp, verplicht psychiatrisch worden behandeld. Volgens haar is Tuur een man die met geweld problemen oplost. ,,Deze man moet leren hoe hij problemen op een andere manier kan aanpakken.'' Tuur kreeg eerder al een anti-agressiviteitscursus opgelegd.

De Nederlandse Boks Bond is erg geschrokken van het nieuws van de aanhouding. Tuur werd onlangs gekozen tot voorzitter van de profsectie van deze bond. Vier prominente leden hebben nu al aangegeven dat ze willen dat hij aftreedt. Half augustus komt er een ledenvergadering waar over de aanhouding van de nieuwe voorzitter wordt gesproken. ,,Wij proberen het imago van het boksen te verbeteren. Maar op deze manier krijgen we een slechte uitstraling'', aldus directeur Paul Hartog van de Nederlandse Boks Bond.

bron