AMSTERDAM - Kandidaat-kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks was in de jaren tachtig betrokken bij acties van links-extremistische groepen. Woensdag wordt Duyvendak hoogstwaarschijnlijk gekozen als nieuw kamerlid voor GroenLinks.

Duyvendak was in de jaren tachtig onder andere lid van de antimilitaristische groep Onkruit. Deze radicale groepering ontvreemdde bij diverse inbraken geheime documenten van de krijgsmacht. Hij had ook een strafblad. In oktober 1984 werd hij aangehouden na een inbraak in het militaire MIBO-complex in Dubbeldam. De Dordtse rechtbank veroordeelde hem tot zes weken gevangenisstraf. Over zijn deelname aan Onkruit schreef hij: „Ik zeg het niet vaak maar eigenlijk ben ik hartstikke trots op de hele serie acties die wij in de afgelopen jaren (mee)georganiseerd hebben.”

Duyvendak was een van de belangrijkste redacteuren van het blad Bluf!, dat gold als huisorgaan van het radicale actiewezen. Het blad zette uiteen hoe brandbommen konden worden gemaakt, hoe bijbehorende tijdmechanismen werkten, hoe ingebroken kon worden in belangrijke panden en hoe gas- en elektriciteitsmeters konden worden gesaboteerd.

Ook publiceerde het blad een verslag van de inbraak door een actiegroep bij het ministerie van Economische Zaken. Het artikel ging vergezeld van plattegronden van het ministerie.

In de jaren negentig dook Duyvendak op bij Milieudefensie. Daar organiseerde hij acties tegen de uitbreiding van Schiphol. Hij klom op tot directeur. Milieudefensie werkte de afgelopen jaren samen met Milieu-Offensief, het bureau waaraan Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, is verbonden.

Woensdag begint Duyvendak aan een carrière in de politiek. Hij staat nummer 4 op de lijst van GroenLinks. Volgens de opiniepeilingen haalt GroenLinks ten minste tien zetels. Bij GroenLinks is hij al getipt als kandidaat om Paul Rosenmöller op te volgen. Hij is getrouwd met de voorzitter van GroenLinks, Mirjam de Rijk. Zij komt eveneens uit het actiewezen.

In een reactie zegt Duyvendak zich altijd tegen geweld te hebben gekeerd. Hij vindt dat Onkruit geen extreem linkse maar een „buitenparlementair-linkse” organisatie was. Wat Bluf! betreft zegt hij ook een tijdje weg te zijn geweest bij het blad. „Ik ben er op zeker moment ook weggegaan en dat was niet voor niets.” Volkert van der G. zegt hij niet te kennen.

Onderzoeker Peter Siebelt vindt het schandelijk dat Duyvendak toetreedt tot de volksvertegenwoordiging. „Deze man was ook medeverantwoordelijk voor de publicatie van privé-adressen van politiefunctionarissen. Dat leidde bij die mensen tot dreigementen. Zoiets is toch zeer bedenkelijk.”

Duyvendak zegt dat hem die publicatie niet meer scherp voor de geest staat.„Geweld tegen personen heb ik altijd veroordeeld.”De laatste dagen zijn naar aanleiding van de moord op Fortuyn de schijnwerpers.gericht op de extreem linkse beweging. Lijsttrekker Teeven van Leefbaar Nederland vindt dat justitie en de inlichtingendiensten het gevaar vanuit deze hoek onvoldoende hebben onderkend. Teeven was tot voor kort als officier van justitie actief bij het parket in Amsterdam.

Bron