Fort van Sjakoo


Sinds 1977 is het Fort van Sjakoo gevestigd aan de Jodenbreestraat 24 in Amsterdam. Dit pand was twee jaar eerder gekraakt als protest tegen sloop voor een kantoorpand. Door linkse krakers werd op de benedenverdieping een anarchistische boekwinkel ingericht. In 1989 kocht de gemeente het pand en werden de krakers huurders.

Al 24 jaar wordt het Fort draaiende gehouden door een wisselend collectief van radicale vrijwilligers. De doelstelling van het Fort is allerlei vormen van vaak extreme informatie beschikbaar stellen die je elders niet zo snel vindt. Het Fort verbreidt een breed scala aan extreem-links georiënteerde politieke, maatschappijkritische, opruiende, milieu-radicale en communistische publicaties die je in de reguliere boekwinkel gelukkig niet snel zult vinden. Het vormt tevens een distributiepunt voor allerlei in zelfbeheer uitgebrachte publicaties, muziek van kleine labels, T-shirts, opnaaiers, opruiende zelfklevers etc. Bovendien wordt de ruimte in het pand regelmatig gebruikt als ontmoetingsruimte voor schimmige actiegroepen, zoals de Mumia steungroep Amsterdam.

Zo kunt u in het Fort van Sjakoo een in Engeland en Canada verboden manifest vinden genaamd ‘Oorlogsverklaring’. In dit in 1991 door het Amerikaanse echtpaar Singer geschreven manifest staat de expliciete oproep om mensen te doden teneinde dieren te redden. Fort van Sjakoo vergoelijkt de verkoop van deze verderfelijke publicatie, die onvermijdelijk associaties oproept met de politieke moord op Pim Fortuyn, met het argument vrijheid van meningsuiting en verklaart bovendien niet noodzakelijkerwijs achter de inhoud te staan. Deze opstelling lijkt niet alleen hypocriet, maar is het ook.

Sinds begin 2000 bevindt zich in de kelder van Het Fort van Sjakoo de internetwerkplaats ASCII, die evenals de boekwinkel door een collectief van extreem- linkse activisten draaiende wordt gehouden. ASCII ontplooit en ondersteund vele radicaal linkse internetactiviteiten.

Niet voor niets hulden ASCII leden zich in het duister
Niet voor niets hulden ASCII leden zich in het duister

Een ander initiatief dat in het Fort is gehuisvest, is de stichting Window to Europe, opgericht in 1989. Deze stichting gebruikt het excuus van culturele banden om contact te leggen en te onderhouden met geestverwante groeperingen in het voormalige Oostblok.

Verder zit er in deze ruimte nog het kantoortje van de stichting European Juggling Association, die onder andere jaarlijks een klein jongleurs festival organiseert.

Fort van Sjakoo is in de problemen geraakt, omdat het woningbedrijf Amsterdam een fikse huurverhoging heeft opgelegd conform de marktwaarde. Wettelijk gezien staat het woningbedrijf volledig in zijn recht. De extreem-linkse oproerkraaiers die dreigen hun speeltje kwijt te raken verzetten zich met hand en tand. Hierbij wordt gewelddadig verzet, vernielingen en bedreigingen aan het adres van medewerkers van het woningbedrijf niet geschuwd.


Denk nog eens aan Pim Fortuyn als u taartacties ludiek vindt.

Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam
Giro: 3932616
Telefoon: 020-6258979
Fax: 020-6203570
http://www.xs4all.nl/~sjakoo
sjakoo@xs4all.nl

Open:
Maandag t/m Vrijdag
van 11 tot 18 en Zaterdag van
11 tot 17 uur

Stichting Window to Europe: 020-6245747

ASII: http://squat.net/ascii
E-post: Ascii@squat.net