Gretta Duisenberg had banden met linkse activisten
   
 

door Charles Sanders en Alex de Vries AMSTERDAM - De vanwege haar Palestijnse sympathieŽn met de dood bedreigde Gretta Duisenberg, echtgenote van president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB), sympathiseerde in het verleden met figuren in een schimmig circuit van linkse actievoerders.

Zo onderhield Gretta Bedier de Prairie-Nieuwenhuizen, zoals ze destijds heette, nauwe contacten met het in Amsterdam gevestigde Transnational Institute (TNI). De van terroristische activiteiten verdachte Pakistaan Eqbal Ahmad maakte daar deel uit van de staf.

De TNI is een linkse denktank die werd geleid door Basker Vashee, activist van het Rhodesische Marxistische Bevrijdingsfront (ZAPU). Vashee rekende Gretta tot zijn beste vrienden, zoals hij meer dan eens verklaarde. Zijn ZAPU vocht in Afrika een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen het bewind van Ian Smith.

Ook was Gretta, voor ze in augustus 1987 met Duisenberg trouwde, vertrouwelinge van Philip Agee.

Deze ex-CIA-medewerker werd staatsvijand nr.1 van de Verenigde Staten, nadat hij de identiteit van Amerikaanse geheim agenten in het voormalige Oostblok verraadde. Een aantal van hen werd daarop geliquideerd.

Hij woonde in het pand van de TNI aan de Amsterdamse Paulus Potterstraat en werd uiteindelijk ons land uitgezet. Voor het zover kwam, vroeg hij Gretta getuige te zijn bij zijn huwelijk met een Amerikaanse ballerina.

Door haar geŽngageerde vriendenkring stond mevrouw Bedier de Prairie in de belangstelling van de Binnenlandse Veiligheidsdienst nadat ze een relatie kreeg met Hans van Mierlo, destijds minister van Defensie. Omdat hij verantwoordelijkheid droeg voor alle lopende onderzoeken van de militaire geheime diensten in ons land, waren de Amerikanen bezorgd voor het uitlekken van gegevens naar Agee en consorten.

Vlagincident

Voor intimi komt het 'vlagincident' waarvoor mevrouw Duisenberg nu verantwoordelijk is, dan ook niet als een verrassing; zij zou de Palestijnse zaak al jaren een warm hart toedragen.

Op aanraden van de politie geeft Gretta na de schriftelijke bedreiging geen interviews meer, ze zou op dit moment met haar echtgenoot onderweg zijn naar Montreal, waar de ECB-president een lezing houdt op een bankiersconferentie. De Europese Centrale Bank is allesbehalve gelukkig met de actie van Gretta Duisenberg en de extra veiligheidsrisico's die dit voor Duisenberg maar ook het personeel oplevert. De bank heeft de veiligheidsmaatregelen tot op het hoogste niveau opgevoerd. De ECB-president heeft nooit publiekelijk afstand genomen van het handelen van zijn vrouw.

Ook prof.dr. Herman Loonstein, die als voorzitter van Federatief Joods Nederland een strafklacht wegens vermeend antisemitisme tegen mevrouw Duisenberg indiende, is deze week met de dood bedreigd.

"Diverse malen en ťťn keer heel serieus", aldus de advocaat. "Maar daar waar mevrouw Duisenberg onmiddellijk politiebewaking kreeg, moet ik mezelf maar zien te redden. Het steekt mij vooral dat zij die vlag heeft opgehangen in een wijk waar in de Tweede Wereldoorlog 10.000 joden verdwenen richting kampen. Toen haar oude buren in Amsterdam tijdens een bomaanslag in Jeruzalem vorig jaar om het leven kwamen, hing zij geen IsraŽlische vlag op."

bron