Indymedia moet links naar sabotagetips verwijderen

AMSTERDAM (ANP) - Internetmedium Indymedia moet de hyperlinks naar websites waarop te vinden is hoe de Duitse spoorwegen kunnen worden gesaboteerd verwijderen. Dit bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kort geding, dat was aangespannen door Deutsche Bahn.

Eerder bepaalde de president dat internetprovider xs4all de sites met sabotagetips moest blokkeren. Het gaat om websites waarop artikelen van het in Duitsland verboden linkse blad Radikal zijn te vinden. Daarin staat hoe het treinverkeer in Duitsland kan worden gesaboteerd. De pagina's zijn vooral bedoeld voor activisten die de treintransporten van nucleair afval willen hinderen.

De president van de rechtbank bepaalde dat Indymedia 5000 euro moet betalen voor iedere dag dat de links blijven staan.

Indymedia noemt de uitspraak van de rechtbank een ,,dramatische inperking van de mogelijkheden van het internet en van de vrijheid van meningsuiting''. Indymedia vindt het vonnis opmerkelijk omdat het internetmedium niet direct naar de verboden artikelen verwijst. ,,Tot nu toe waren alleen directe links naar verboden materiaal niet toegestaan'', meldt een woordvoerster.

Indymedia tracht ,,uit principiŽle overwegingen'' in hoger beroep te gaan. Geld is echter een struikelblok. ,,We hopen dat anderen bijdragen willen leveren'', zegt de zegsvrouw.

Bron