Molukse GroenLinkse fraude

Samuel Richard (Semol) Pormes zit het niet mee de laatste tijd. Het Molukse raadslid namens GroenLinks in Assen is voor de tweede binnen korte tijd opgepakt op verdenking van malversaties. In ’99 werd hij verdacht van fraude bij de Stichting Masiun, een multiculturele instelling voor verslavingszorg (het ideale recruteringsgebied voor linkse activisten, lekker labiel en bewerkelijk). In januari werd de 45-jarige Pormes aangehouden omdat hij gesjoemeld zou hebben bij het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking in Assen waar hij coördinator is. Je vraagt je af wanneer hij nog tijd heeft voor zijn 5 kinderen? De zaak “Masiun” was destijds aanleiding voor het bestuur van GroenLinks om een intern onderzoek te doen naar de wandelgangen van Sam, maar net als justitie besloot GL dat de zaak geseponeerd kon worden. Sam stapte op bij Masiun, maar bleef nog wel penningmeester bij de Stichting Masiun Projecten die op zijn huisadres aan de Hunebedstraat gevestigd is.
De recente arrestatie van Sammie is echter een behoorlijke tegenvaller voor GroenLinks. Pormes figureert nogal eens als blikvanger in verkiezingsmateriaal en wordt als stemmentrekker gebruikt tegen Molukkers van de PvdA, de grote concurrent.

NIET DE EERSTE
Pormes is zeker niet de eerste en ook vast niet de laatste die zijn handjes niet uit de kas van een stichting of overheidsproject kan houden.
Begin 1995 werd het Terneuzense raadslid Piscaer al uit de partij gegooid wegens het verduisteren van 10.000 gulden bij het Jongeren Advies Centrum in Terneuzen, terwijl hij al was verdacht van het ontvreemden van meer dan 100.000 gulden bij de Stichting Welzijn. Sam bevindt zich echter in nog beroemder gezelschap. Inderdaad de vrouw waar niemand (letterlijk) omheen kan; Tara Oedayraj Singh Varma. Zij werd door het GL-bestuur ook al twee keer de hand boven het hoofd gehouden toen ze ettelijke tienduizenden verdwenen guldens niet kon verklaren van het Grenada Komitee en een hulporganisatie in Suriname waarvan ze beide bestuurslid was.

DUISTER VERLEDEN
Wat we niet lazen in de, overigens nogal summiere, krantenstukjes over Pormes’ arrestatie (persofficier E. Läkamp noemt de kwetsbare positie van Pormes de oorzaak) is het duistere, gewelddadige verleden van Sammie.
In de jaren ‘70 zou hij aan een trainingskamp van de marxistisch-leninistische Palestijnse terreurorganisatie PFLP (Popular front for the Liberation of Palestine) van Georg Habash hebben deelgenomen. (zie plakkaat beneden) Of hij deel uitmaakte van een Moluks commando dat van plan was treinen te kapen of scholen te gijzelen is niet duidelijk, zo’n goede band met Ambon heeft Sam nou ook weer niet aangezien hij in Medemblik (NH) geboren. De PFLP trainde wel vaker buitenlandse terroristen waaronder latere gijzelnemers van de RAF en de Rode Brigades en was bovendien verantwoordelijk voor diverse vliegtuigkapingen en bloedige aanslagen. Ondanks het feit dat vroegere kameraden van Pormes zweren dat ze hem gezien hebben in Syrië blijft hij steevast ontkennen.
Maar hoe vaak hij ook zal blijven ontkennen tegen de onderzoeksrechter die zijn financiële dwalingen onderzoekt, het zal hem deze keer niet helpen. Benieuwd wat de partijtop nu gaat doen?

IN ’84 (Nederlandse Anti-Antifa)

 

bron