25 september 2001

KABUL/CAIRO - De machthebbers in Afghanistan, de Taliban, gaan nog eens 300.000 mannen inzetten voor de jihad (heilige oorlog) tegen de Verenigde Staten. Dat heeft de minister van defensie van de Taliban, mullah Obaidullah, gisteren bekendgemaakt.
De troepen worden ingezet in de hoofdstad, bij de grenzen en andere belangrijke plaatsen, aldus de minister.

De extra manschappen zullen worden geworven door hoge afgevaardigden die daarvoor naar de provincies Wardak en Ghazni in het zuiden en oosten van het land worden gestuurd. De verse troepenmacht zal onder meer worden ingezet in de hoofdstad Kabul, bij de grenzen en andere belangrijke posities, zo maakte minister Obaidullah bekend. Westerse waarnemers betwijfelen echter dat het fundamentalistische regime zoveel mensen op de been kan brengen. Zij schatten de totale sterkte van de Talibanstrijdmacht op ongeveer 45.000.


Talibanleider Mohammed Omar waarschuwde Washington gisteren nogmaals dat een aanval op Afghanistan het terrorisme niet uit de wereld zal helpen. ,,Ook mijn dood of die van Osama bin Laden'' verandert niets, aldus de mullah. Kabul eiste dat de VS zijn troepen uit het Golfgebied terughalen en zich neutraal opstellen in het IsraŽlisch-Palestijnse conflict. Een kantoor van de Verenigde Naties in Kandahar werd gisteren door de Taliban gesloten. Ook zijn alle communicaties van de VN-medewerkers met het buitenland verboden, aldus een VN-woordvoerder. Kandahar ligt in het zuiden van Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van het wereldvoedselprogramma van de VN hebben de Taliban 1400 ton voedsel in beslag genomen, waardoor de voedseldistributie aan de Afghaanse bevolking in gevaar komt, of zelfs geheel moet worden gestaakt.

De Afghaanse machthebbers blijven weigeren de Saudische terrorist Osama bin Laden uit te leveren aan de Verenigde Staten. Die verdenken Bin Laden ervan, het brein te zijn achter de recente terreuraanslagen in de VS. De Taliban-leiders zeggen niet te weten waar Bin Laden zich bevindt.

Volgens Moskou houdt Bin Laden zich nog altijd schuil in de bergen rond het Afghaanse Jalalabad.

Op diplomatiek vlak gaat ondertussen het versterken van de internationale coalitie tegen het terrorisme gewoon door. Pakistan trok zijn laatste diplomaten terug uit Kabul en Kazachstan verklaarde dat het de VS met alle beschikbare middelen zal bijstaan. President Nazarbayev zei contact te hebben gehad met andere leiders van Centraal-Aziatische landen over hoe het terrorisme te bestrijden.

Al-Zawahiri
Inmiddels valt behalve de naam van Bin Laden steeds vaker die van de Egyptische arts Ayman al-Zawahiri, als een van de hoofdverdachten van de terreurdaden in de VS. Al-Zawahiri wordt al vele jaren als terrorist gezocht. Hij is leider van de waarschijnlijk meest extreme tak van de radicale Egyptische Islamitische Jihad en wordt daarom in verband gebracht met tal van terroristische aanslagen.

De Egyptische arts wordt vaak omschreven als de 'tweede man' van het netwerk van Osama bin Laden. Sommige waarnemers schetsen echter Al-Zawahiri als minstens zo belangrijk als Bin Laden.

De in juni 1951 uit bemiddelde ouders in de Egyptisch delta geboren al-Zawahiri werd in 1999 in Egypte bij verstek terdoodveroordeeld wegens terrorisme. Zijn naam dook al op onmiddellijk na de moord op president Sadat die door de Islamitische Jihad werd gepleegd. Vijf jaar later vluchtte Al-Zawahiri uit zijn geboorteland. De tijd dat hij als relatief gematigde Moslimbroeder enkel verhandelingen schreef over politiek en islam leek voorbij.

De Egyptische autoriteiten hebben lange tijd vergeefs, onder meer in Europa, om zijn aanhouding en uitlevering gevraagd. Hij verbleef waarschijnlijk in Europa probleemloos met zeker drie verschillende paspoorten waaronder naar verluidt een Nederlands op de naam Sami Mahmoud al-Hifnawi. In Kopenhagen gaf al-Zawahiri een nieuwsbrief uit en zelfs in de VS zou hij een verblijfsvergunning hebben bemachtigd.

De reizende Jihadchef bleef uit handen van de Egyptische justitie. De Jihad was aanvankelijk een groepje dat vooral de in hun ogen ongelovige en corrupte regimes in het Midden-Oosten, met name dat in Cairo, tot doelwit had. 'De vijand naast je moet je eerst bestrijden daarna die verder weg staan', leek het devies. De Egyptische veiligheidsdiensten en politie smoorden echter met harde hand de activiteiten van extremisten in Egypte zelf.

De Jihad richtten zich mede daardoor tijdens de jaren negentig steeds meer op de verre vijand, de VS. Door de internationalisering van de geweldscampagne, zoals met aanslagen in Afrika op Amerikaanse ambassades in 1998, kwam al-Zawahiri's mobiliteit onder druk te staan. Hij moet daarom in 1997 of 1998 naar Afghanistan zijn uitgeweken. Daar fuseerde hij met Osama bin Ladens netwerk en riep er in 1998 samen met Bin Laden de Heilige Oorlog uit tegen de VS en de ongelovigen.

Sindsdien is al-Zawahiri een van de twee of drie topmannen in het terroristische 'vluchtleidingscentrum' in zuidoostelijk Afghanistan.

bron