Al-Qaeda en Hezbollah trainen samen

Uitgegeven: 30-6-2002 11:26

WASHINGTON - Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat het terroristennetwerk al-Qaeda en de Libanese islamitische organisatie Hezbollah samenwerken. Dat meldt The Washington Post zondag. Onder meer de Italiaanse geheime dienst wees eerder al op mogelijke banden tussen beide organisaties.

Volgens de Amerikaanse krant werken al-Qaeda en Hezbollah onder meer samen bij trainingen voor terreurdaden, witwaspraktijken en wapensmokkel. De verbintenis is vooral ontstaan uit "tactische overwegingen". Beide groepen rivaliseerden tot voor kort met elkaar. Al-Qaeda herbergt vooral soennitische moslims terwijl de leden en achterban van Hezbollah een overwegend sjiitische achtergrond hebben.

Ongerust

De informatie over de alliantie heeft binnen het Amerikaanse Congres tot ongerustheid geleid. Hezbollah heeft een grote militaire tak die het door de 'oorlog tegen terrorisme' verzwakte al-Qaedanetwerk weer op oorlogssterkte kan brengen, zo wordt gevreesd.

De terreurorganisatie Hamas is eerder ook in verband gebracht met al-Qaeda. Hamas heeft die aantijgingen in mei van de hand gewezen, Ze verklaarde geen interesse te hebben in "buitenlandse activiteiten".

bron