BVD: in Kasjmir vermoord duo was voorbereid op jihad
29 mei 2002
 

Van onze verslaggever

De twee Eindhovenaren van Marokkaanse komaf die in Kasjmir werden gedood, zijn gerekruteerd door een netwerk van moslim-extremisten in Nederland. Ze zijn hier geestelijk voorbereid op de 'jihad' (heilige oorlog) en zijn ook betaald door de organisatie. Dat schrijft de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in haar jaarverslag over 2001.

     

Ahmed el Bakiouli (22) en Khalid el Hassnoui (21) werden in januari door Indiase soldaten doodgeschoten in de deelstaat Kasjmir. Daar vechten moslims voor afscheiding van het overwegend hindoe´stische India.

De BVD wijst erop dat de twee in Nederland waren opgegroeid, een goede opleiding hadden en verregaand ge´ntegreerd leken. Meer jongeren van Marokkaanse komaf met zo'n achtergrond zijn ontvankelijk gebleken voor dergelijke radicale opvattingen, aldus de veiligheidsdienst. Over de Turkse gemeenschap maakt de BVD zich in dit opzicht weinig zorgen.

Volgens BVD-hoofd Van Hulst vindt rekrutering onder meer plaats vanuit 'een enkele moskee waar ultra-orthodoxe gemeenschappen samenkomen zonder enige band met de Nederlandse samenleving'.

Bronnen bij de BVD zeggen dat het netwerk niet direct in verband kan worden gebracht met de terreurorganisatie Al Qa'ida van Bin Laden, maar wel in die hoek moet worden gezocht. Hoewel de BVD gedetailleerde informatie over de connectie heeft, is die vooralsnog onvoldoende om strafbare feiten vast te stellen. Daarom voelt de dienst zich niet gerechtigd het netwerk nader te identificeren.

Het is voorzover bekend de eerste keer dat Nederlandse moslimjongeren in verband worden gebracht met gewapend moslimverzet in het buitenland. Meerdere Britse moslimjongeren reisden in dezelfde periode naar Pakistan om zich bij de Afghaanse Taliban aan te sluiten.

De families van de twee reageerden geschokt op de bekendmaking. Zij houden vol dat de twee als toeristen naar Kasjmir zijn gegaan. 'Wij vragen ons af waarom de Nederlandse overheid wel onderzoek doet naar de bedoelingen van de jongens, maar nog steeds geen moeite doet de omstandigheden te achterhalen waaronder zij gedood zijn', aldus de woordvoerder van de families.


bron