'Vrachtvaarder met Al-Qaeda-strijders geland op eiland VS'

Los Angeles - De Amerikaanse federale politie FBI onderzoekt of het waar is dat een schip met al- Qaedastrijders en een grote lading wapens op weg is naar de VS of daar mogelijk al is geland. De inlichtingendiensten hebben daarover informatie gekregen. De opvarenden zouden als bestemming Los Angeles hebben, waar zij een aanslag willen plegen.

Van wie de informatie afkomstig is, wilde de woordvoerder van de FBI niet zeggen. Volgens de krant Washington Times zingt het verhaal over het schip al in Washington rond sinds eind mei. Begin die maand zou het schip, dat onder de vlag van een land uit het Midden- Oosten zou varen, uit die regio zijn vertrokken met 35 tot 40 strijders aan boord.

Zij zouden volgens het verhaal op dit moment zelfs al van boord moeten zijn gegaan bij het eiland Santa Catalina, voor de kust van Los Angeles.

Inmiddels blijkt de man die in Hamburg terroristen ronselde voor de aanslagen van 11 september in de VS, in een Syrische cel te zitten. Volgens The Washington Post leveren zijn verhoren de VS vitale informatie op over de achtergrond van de aanslagen en over de structuur en de mogelijke plannen van Al-Qaeda. De krant beroept zich op bronnen binnen de Duitse inlichtingendienst en Arabische geheime diensten.

Het is niet duidelijk of Amerikaanse functionarissen directe toegang tot Zammar hebben of dat zij aan Syrische collega's vragen suggereren die aan hem gesteld moeten worden. In ieder geval heeft de verdachte verteld hoe hij samen met ene Said Bahaji de leider van de kapers van 11 september, Mohammed Atta, en anderen heeft gerecruteerd. Verder heeft hij toegegeven dat hij Atta in contact heeft gebracht met de leiding van Al-Qaeda in Afghanistan. Al deze informatie kan volgens deskundigen leiden tot beter begrip over de totstandkoming en de werking van de terroristische cel in Hamburg.

SyriŽ heeft de 41-jarige Zammar opgepakt omdat hij al lang verdacht wordt van betrokkenheid bij een complot voor een bomaanslag. Zammar werd in Marokko aangehouden en daarna naar SyriŽ uitgewezen. Zammar, een Duitser van Syrische afkomst, verdween vorig jaar oktober uit Hamburg, waar hij Atta en de anderen ronselde voor Al-Qaeda, waarschijnlijk door contacten via moskeeŽn.

Zammar werd al voor 11 september door de Duitse autoriteiten in de gaten gehouden. Na de aanslagen is hij aangehouden maar ook weer vrijgelaten omdat er geen bewijs tegen hem was. Kort daarop verdween hij.

Saudi-ArabiŽ heeft dertien vermoedelijke terroristen met banden met Al-Qaeda opgepakt. De verdachten zouden aanslagen op ,,belangrijke installaties'' in Saoedi-ArabiŽ hebben beraamd. Onder de verdachten is een Soedanees, die ervan wordt verdacht een raket te hebben afgevuurd op een Amerikaans vliegtuig in Saudi- ArabiŽ. De man is door Soedan uitgeleverd. De verdachten zouden al enige maanden vastzitten.

bron