'Bin Laden goed gezond'
Top Al-Qaeda erkent aanslag op Djerba
  DOHA, 24 JUNI. De woordvoerder van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda heeft de aanslag van 11 april op een synagoge op het Tunesische eiland Djerba opgeŽist op een geluidsband die gisteren door het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira is uitgezonden. De woordvoerder, de Koeweiti Sulaiman Abu Ghaith, zei ook dat Bin Laden zelf in leven is en ,,in goede gezondheid'' verkeert.  
 

De aanslag op Djerba, die 19 mensen het leven kostte onder wie 14 Duitsers, was al onder andere door de Duitse autoriteiten inverband gebracht met Al-Qaeda. Een militaire commandant van Al-Qaeda, Abdel Azim al-Muhajar, had een maand geleden in een vraaggesprek met de Arabische krant Asharq al-Awsar ook de verantwoordelijkheid ervoor opgeŽist. Maar het is de eerste keer dat de hoogste top van Al-Qaeda, waarvan Abu Ghaith de spreekbuis is, zich erover uitlaat. ,,De operatie is uitgevoerd door een jonge man van Al-Qaeda die het niet kon verdragen dat zijn broeders in Palestina werden gedood terwijl de joden wandelden, zich amuseerden en vrijelijk hun geloof beleden'' in TunesiŽ, aldus Abu Ghaith.

De woordvoerder zei ook dat de VS al-Qaeda niet hebben verslagen tijdens hun oorlog in Afghanistan: 98 procent van de leiders van Al-Qaeda, onder wie Bin Laden zelf en zijn tweede man Ayman al-Zawahiri, hebben die oorlog volgens hem overleefd en ,,zijn aan het werk''. Hij waarschuwde dat er meer aanslagen in de VS en tegen Amerikaanse belangen daarbuiten zullen worden uitgevoerd, na die van 11 september in New York en Washington zolang Amerika ,,zijn onrechtvaardige en vooringenomen politiek jegens moslims'' voortzet. ,,Amerika kent de waarheid van wat wij zeggen. We hebben het vermogen om onze dreigementen uit te voeren en in de komende dagen en maanden zullen we de waarheid bewijzen van wat we zeggen.''

Een Amerikaanse legerwoordvoerder in Afghanistan sprak vandaag tegen dat 98 procent van de leiders van Al-Qaeda ongedeerd aan de Amerikaanse aanvallen was ontkomen. ,,Wij denken dat we een belangrijke invloed hebben gehad op hun vermogen om te commanderen en [operaties] uit te voeren'', zei hij tijdens een persbijeenkomst op de basis Bagram.

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Bin Laden inderdaad leeft, waarschijnlijk ergens in het autonome stammengebied in het westen van Pakistan, aldus de Amerikaanse senator Bob Graham, voorzitter van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten. Graham zag intussen ,,een verontrustend schema voor de wederopbouw van Al-Qaeda en hun hernieuwde wil en vermogen om terreuraanslagen te plegen''.

De Italiaanse veiligheidsdiensten hebben een in Milaan gevestigde 'terreurcel' van Tunesische en Marokkaanse extremisten met banden met Al-Qaeda opgebroken die eerder dit jaar een aanslag op een kerk in Bologna had willen plegen. Dat heeft de Corriere della Sere gisteren gemeld.

De 14de eeuwse basilica van San Petronio herbergt een fresco waarop het uiteenscheuren van de profeet Mohammed door de duivel in de hel wordt afgebeeld. (AP, Reuters, AFP)

 
 

bron