Aanslag met radio-actieve bom verijdeld

Op de luchthaven O'Hare in Chicago is al op 8 mei een man opgepakt, die van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen met een bom met radioactief materiaal. Minister Ashcroft (Justitie) heeft dat gisteren bekendgemaakt.

De verdachte zou lid zijn van de terreurgroep al-Qaeda. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op `een doel in Washington'. De 31-jarige Jose Padilla is een gevangene van het Amerikaanse leger en wordt beschouwd als een vijandelijke strijder. Hij is een voormalig lid van een straatbende, dat zich tot de islam heeft bekeerd en de moslimnaam Abdullah al-Mujahir heeft aangenomen. De verdachte arriveerde op 8 mei vanuit Pakistan in Chicago.

,,De man trof voorbereidingen om een radioactieve, vuile bom te maken en te laten exploderen'', aldus Ashcroft. Een `vuile' bom is een conventioneel explosief dat is voorzien van radioactief materiaal. Bij ontploffing kan een groot gebied radioactief worden besmet. Van kernfusie of kernsplitsing is geen sprake.

Volgens de Amerikaanse onderminister Wolfowitz (Defensie) heeft al-Mujahir in Pakistan onderzoek gedaan naar nucleaire wapens. Ook kreeg hij onderricht in het bedraden van explosieven.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde dat de verdachte begin jaren 90 in de gevangenis zat in Sunrise in de staat Floria wegens verboden wapenbezit.

FBI-directeur Robert Mueller noemde de arrestatie een voorbeeld van terreurpreventie. De bekendmaking van de arrestatie komt een week na het besluit van president Bush om de zwaar bekritiseerde FBI en CIA te reorganiseren. Hierdoor moet een einde komen aan de inefficiŽnte werkwijze van de twee diensten.


bron