Al-Qaeda achter aanslag TunesiŽ

Uitgegeven: 23-6-2002 9:41
Laatst gewijzigd: 23-6-2002 10:58

DUBAI - Woordvoerder Sulaiman Abu Ghaith van al-Qaeda heeft zondag laten weten dat het terroristennetwerk van Osama bin Laden achter de aanslag op een synagoge in TunesiŽ zit. De aanslag die in april op het bij toeristen geliefde eiland Djerba plaatshad, kostte negentien mensen, onder wie veertien Duitsers en een Fransman, het leven.

Abu Gaith eiste de verantwoordelijkheid van al-Qaeda op in een verklaring die zondag op de Arabische zender al-Jazeera werd uitgezonden. Ministers in de Duitse regering hadden eerder al een verband gelegd tussen het terroristennetwerk en de aanslag.

Volgens Abu Gaith kon de jongeman die de aanslag pleegde het niet langer aanzien dat "zijn broeders in Palestina werden afgeslacht en vermoord, terwijl hij joden in Djerba zag wandelen, plezier maken en hun godsdienst vrijelijk beleven".

Abu Gaith dook op als woordvoerder van al-Qaeda na de aanslagen van 11 september in Washington en New York. Het is niet duidelijk wanneer al-Jazeera de verklaring heeft ontvangen en uit welk land. de woordvoerder sprak.

Aanslag Bologna

Al-Qaeda blijft ondertussen doorgaan met aanslagen beramen. Een LibiŽr die drie weken geleden in Londen is aangehouden, wilde een aanslag plegen op de San Petronio-kerk in de Italiaanse stad Bologna. Dat heeft de krant Corriere della Sera zondag bericht. In de kerk is een fresco te zien dat de foltering van Mohammed in de hel weergeeft.

Volgens de krant woonde de LibiŽr in Milaan en had hij banden met het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Hij reisde voortdurend naar BelgiŽ, Nederland en Groot-BrittanniŽ. De man werd in Londen aangehouden, omdat zijn papieren niet in de orde waren.

bron