Al-Qaeda duikt nu overal op

Van een onzer verslaggevers

Een woning in de Rotterdamse Vletstraat is vrijwel zeker een ‘doorgangshuis' geweest voor terroristen van het netwerk al-Qaeda van Osama bin Laden, die volgens zijn zegsman Abu Ghaith ‘spoedig van zich laat horen'.

Op verzoek van justitie in Rotterdam is in Montreal, Canada, een Algerijn gearresteerd die wordt verdacht van terrorisme. De man (34) heeft enige tijd in Rotterdam gewoond. Vorig jaar waren al vier verdachten gearresteerd, die óók in het pand in de Vletstraat hadden gewoond.

De arrestant werd vrijdag door een Canadese anti-terreureenheid opgepakt. Hij leefde in Canada onder de naam Adel Tobbichi, een alias voor Amine Mezbar. De man geldt als ontbrekende schakel in het onderzoek naar de andere arrestanten.

In een interview op een website waarvan de makers contacten zouden hebben met al-Qaeda, heeft Osama bin Ladens zegsman Abu Ghaith gezegd dat zijn leider in leven is en ‘spoedig van zich zal laten horen'. Het interview werd door de Arabische zender al-Jazeera van de site geplukt en afgelopen weekeinde uitgezonden.

Na het uiten van dreigementen meldde Abu Ghaith dat de aanslag, in april, op een synagoge in Tunesië het werk was van al-Qaeda. Bij de aanslag op het eiland Djerba, kwamen 19 mensen, onder wie 14 Duitse toeristen, om het leven. De Italiaanse politie heeft met de CIA een aanslag verijdeld op de basiliek van San Petronio in Bologna. Daarin bevindt zich een 15e eeuws fresco met een door duivels gekwelde naakte Mohammed in de hel. De fresco was moslims in Italië een doorn in het oog.

Het complot kwam aan het licht in een onderzoek van de rechtbank van Milaan. Uit een samenvatting van het onderzoek in de krant Corriere della Sera blijkt dat de tien Marokkanen en Tunesiërs, leden van de Salafitische Groep voor Strijd en Gebed, ook de Amerikaanse ambassade in Nederland op het oog hadden.

Het plan mislukte door de arrestatie van ‘Hamza de Libyer' (30), die door de CIA werd gevolgd omdat hij lid zou zijn van al-Qaeda. Hij had goede contacten in Nederland en sprak in een telefoontje over een aanslag op de Amerikaanse ambassade in ons land. Toen de man merkte dat hij werd gevolgd, vertrok hij via Nederland naar Engeland waar hij in mei werd opgepakt.

Amine Mezbar woonde tot juli 2000 in de Vletstraat. Hij zou zijn betrokken bij de voorbereiding van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Bij de vier arrestaties van vorig jaar, van drie Algerijnen en hun huisbaas, werden tassen aangetroffen met valse paspoorten en credit cards.

Deze arrestanten hebben steeds gezegd dat die van een man waren, die zij kenden als `ene Adel', die naar Canada was vertrokken. De Algerijnen werden gearresteerd in De Kempenaerstraat, maar de passen waren hun eerder in de Vletstraat al `in bewaring gegeven'.

Justitie verwacht dat de in Canada gearresteerde Amine Mezbar meteen aan Nederland wordt uitgeleverd. Volgens officier van justitie P. Spoon wordt de arrestant in Canada verdacht van betrokkenheid van mogelijk meer aanslagen in Europa, alsook het vervalsen van documenten.

De Rotterdamse rechter verlengde begin juni al de voorlopige hechtenis van twee van de vier anderen. Een verdachte is op vrije voeten gesteld. Hij werkte vermoedelijk als informant. De ander is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De Algerijnen beschikten onder meer over video's met de spoedcursus `Hoe maak en plaats ik een bom', beelden van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Kenia en gesprekken met Osama bin Laden.

Volgens de Canadese politie heeft de Amine Mezbar documenten vervalst voor mensen die betrokken zijn bij het terreurnetwerk al-Qaeda. Zijn Canadese appartement is doorzocht. Hij gebruikte in Montreal een reeks van valse namen.

De verdenking van de voorbereiding van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs is het gevolg van een bekentenis van de Tunesische profvoetballer Nazir Trebelsi. In april werd Trebelsi in België opgepakt met de Algerijnen uit Rotterdam. Hij beschikte over chemicaliën om springstof van te maken.

De Algerijnen, zo vermoedt Justitie, vormen een onderdeel van al-Qaeda. Zij werden aangebracht door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens Osama bin Ladens zegsman Abu Ghaith - volgens de CIA afkomstig uit Koeweit - is de door president Bush begonnen oorlog tegen het internationale terrorisme `één grote mislukking'. ,,Al-Qaeda is niet vernietigd. Integendeel, de organisatie is actiever dan ooit. Achtennegentig procent van het leiderschap van al-Qaeda is nog volledig operationeel. We zullen nog veel aanvallen op Amerika uitvoeren'', aldus Abu Ghaith in zijn 24 minuten durende optreden op de website. Ook de gewezen Taliban-leider moellah Omar zou nog in leven zijn.

bron