Extremistische moslimsite toont onthoofding Amerikaan

Uitgegeven: 11 mei 2004 19:38
Laatst gewijzigd: 12 mei 2004 07:53

DUBAI - Op een video die dinsdag is verschenen op een website van moslimextremisten is te zien hoe vijf gemaskerde mannen een 26-jarige Amerikaan onthoofden. De daders zeggen de man, wiens lijk zaterdag in Bagdad is gevonden, te straffen voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen.
 

De in een oranje overall geklede man zegt wie hij is. "Mijn naam is Nick Berg, mijn vaders naam is Michael, mijn moeders naam is Suzanne. Ik woon in Philadelphia." Achter hem staan vijf gemaskerde mannen met hoofddoeken op. Een van hen leest een verklaring voor, waarna zij de man op zijn zij rollen en hem het hoofd afsnijden. "Allah akbar", schreeuwen de daders - Allah is groot.

Bloed en zielen

"Aan de moeders en de vrouwen van Amerikaanse soldaten", leest een van de mannen voor. "Wij vertellen jullie dat wij de Amerikaanse regering hebben aangeboden deze gijzelaar te ruilen voor enkele van de gevangenen in Abu Ghraib. Dat is geweigerd. Wij vertellen jullie dat de waardigheid van de moslimmannen en -vrouwen in Abu Ghraib en elders alleen terug te krijgen is met bloed en zielen. Jullie krijgen niets van ons behalve doodskist na doodskist."

Het slachtoffer is geen soldaat, maar een zelfstandige Amerikaanse ondernemer van 26 die in Irak werk zocht op het gebied van communicatie-infrastructuur. Bergs vader, Michael Berg, zei dat hij van het ministerie van buitenlandse zaken had vernomen dat zijn zoon was onthoofd, maar dat hij niet wist dat daar videobeelden van bestonden.

Onduidelijk

De video is getiteld "Abu Musab al-Zarqawi slacht een Amerikaan af". Het is onduidelijk of Al-Zarqawi - een terrorist die banden heeft met Osama bin Laden - zelf in de video te zien is, of dat hij de verantwoordelijkheid opeist. De kwaliteit van de beelden is slecht. Het is niet te verifiŽren of de informatie en de beelden authentiek zijn.

De video is verschenen op het Islamitisch Ansar Forum, een website waarop vaker verklaringen en opnames van extremistische organisaties zoals Al-Qaida worden gepubliceerd. Vorige week verscheen op dezelfde website een geluidsopname die van Bin Laden zou zijn.

Karakter

De Amerikaanse president George Bush heeft de moord op Berg veroordeeld en kondigde aan dat het Amerikaanse leger al het mogelijke zal doen om de daders te achterhalen en te straffen. "Deze videoband toont het ware karakter van de vijanden van vrijheid. Ze hebben geen enkel respect voor het leven van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen", aldus Bush' woordvoerder Scott McClellan.

Berg was van eind december tot 1 februari in Irak. In maart ging hij opnieuw naar het land. "Hij had het idee dat hij kon helpen bij de wederopbouw van de infrastructuur", zei zijn moeder, Suzanne Berg. Berg vond echter geen werk en was van plan op 30 maart terug naar huis te gaan, maar werd gearresteerd door de Iraakse autoriteiten in Mosul. Op 6 april kwam hij vrij. Drie dagen later raakte hij vermist.

Onthoofding van Shosei Koda