Homoprotest tegen omstreden moslimboek

Uitgegeven: 24 april 2004 20:25

AMSTERDAM - Enkele honderden homo's en sympathisanten protesteerden zaterdag bij het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam tegen het boek 'De weg van de moslim'. In dit boek, dat onder meer verkrijgbaar is bij de El Tawheed-moskee in Amsterdam-West, wordt opgeroepen homoseksuelen met hun gezicht voorover van een hoog gebouw te duwen en ze vervolgens te stenigen.
 

"Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hebben tientallen jaren strijd gevoerd voor gelijkberechtiging en acceptatie", aldus Federatie COC Nederland, een van de initiatiefnemers van de protestactie. "Oproepen tot het doden van homoseksuelen kan niet getolereerd worden." COC organiseerde de demonstratie samen met de Gay Krant en de Stichting Enschede Roze 2004.

Enkele demonstranten droegen protestborden met zich mee met teksten als 'Geen homohaat bij mij in de straat'. Onder de betogers bevonden zich de Tweede-Kamerleden Dittrich (D66) en Vos (GroenLinks). Ook de Amsterdamse wethouder Huffnagel en voorman Haci Karacaer van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Grs waren aanwezig. Alle vier hielden een toespraak.

Dialoog

In de speeches riepen ze op tot een dialoog tussen homobewegingen en moslims en veroordeelden ze de El Tawheed-moskee omdat deze de homohaat zou uitdragen. "Het is gevaarlijk dat deze moskee het boek ter beschikking stelt, zonder er afstand van te nemen", aldus Dittrich. "Degenen die niet ondubbelzinnig afstand hebben genomen van het boek, moeten veroordeeld kunnen worden." De D66-leider zei dat homo's zich niet van de daken laten gooien. "Wij roepen juist van de daken om respect."

Kalmte

Karacaer riep op tot kalmte. "Het is laakbaar en dom dat iemand boeken aanbiedt die oproepen tot geweld. Maar laten we elkaar niet gek maken. Ook de bijbel loopt over van discriminerende teksten tegen homo's en vrouwen." Hij ergerde zich aan de ophef in politiek Den Haag. "Het woord 'verbieden' ligt in hysterisch Den Haag in de mond bestorven, terwijl het Nederlandse rechtssysteem een van de meest efficinte ter wereld is. Daar is geen powertalk voor nodig."

Praten

Voor hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant hoeft er geen verbod te komen op het boek en hoeft de El Tawheed-moskee niet te sluiten. "We moeten kijken naar de gevolgen van dat boek. Het aantal klachten over verbale en lichamelijke agressie tegen homo's neemt de laatste tijd schrikbarend toe." Er is volgens Krol maar n manier om dat te veranderen. "Door met elkaar te praten. En degenen die oproepen tot haat moet je veroordelen. Ongeacht de religie."

 

Bron NU.NL