Marokko arresteert vijf vermeende al-Qaedaleden
Gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2002 17:11
SKHIRAT (ANP) - De Marokkaanse politie heeft drie vermeende Saudische leden van al-Qaeda en de Marokkaanse echtgenotes van twee van hen gearresteerd. De mannen zouden van plan zijn Amerikaanse en Britse schepen in de Straat van Gibraltar aan te vallen.

Dat meldde een hoge regeringsfunctionaris maandag. Het is voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september dat in het Noord-Afrikaanse land een netwerk met banden met Osama bin Laden is ontdekt.,,Marokko's veiligheidsdiensten hebben een netwerk van al-Qaeda ontmanteld die terroristische aanvallen wilde uitvoeren op Britse en Amerikaanse oorlogsschepen in de Straat van Gibraltar. Het was een succesvolle operatie'', aldus de functionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

De bron zei verder dat de mannen Saudische paspoorten hadden, maar dat zij ,,goed ge´ntegreerd waren in de Marokkaanse samenleving''. De mannen waren vorige maand al gearresteerd. De regeringsfunctionaris wilde hun identiteit niet vertellen. Ze worden vastgehouden in de havenstad Casablanca. De Marokkaanse vrouwen, die kennelijk als koeriers dienst deden, zijn maandag aangehouden. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De mannen in de leeftijd tussen 25 tot 35 jaar oud wilden de aanval uitvoeren met kleine zeilbootjes gevuld met explosieven. De aanslag zou vergelijkbaar zijn met die op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen twee jaar geleden. Daarbij kwamen toen 19 zeelieden om het leven. Volgens een westerse diplomaat zou de aanslag vooral gericht zijn op schepen van de NAVO in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Tijdens het onderzoek werd nauw samengewerkt tussen Amerikaanse, Spaanse, Britse, Franse en Arabische inlichtingendiensten, aldus de diplomaat.

Copyright 2002 ANP

bron