Moordenaar Van Gogh bezit dubbele nationaliteit

Uitgegeven: 2 november 2004 13:19
Laatst gewijzigd: 2 november 2004 15:11

AMSTERDAM - De 26-jarige verdachte in de moordzaak op Theo van Gogh bezit een Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit en is woonachtig in Amsterdam. Dat heeft hoofdofficier van justitie De Wit dinsdagmiddag tijdens een persconferentie verklaard. Over het precieze motief van de dader wilde justitie geen mededelingen doen.
 

De fietsende dader zou de eveneens fietsende Van Gogh op de Linnaeusstraat rond 8.45 uur hebben ingehaald en hem beschoten hebben. Kort daarop stak de 26-jarige man Van Gogh meerdere malen neer met een mes nabij het stadsdeelkantoor. Van Gogh was op slag dood. Een omstander raakte bij de schotenwisseling gewond en alarmeerde de politie.

Briefje

De dader vluchtte niet meteen weg. Waarschijnlijk om vast te stellen of Van Gogh echt dood was. Op het lichaam liet de dader een korte brief achter. Over de inhoud van de brief kon de Amsterdamse korpschef Welten geen mededelingen doen.

 

Tijdens de achtervolging van de 26-jarige dader via het Oosterpark ontstond een hevig vuurgevecht. Daarbij raakte een motoragent lichtgewond en een aantal politiewagens beschadigd door kogelgaten. De dader werd in zijn been geschoten en korte tijd later overmeesterd en aangehouden. De dader is overgebracht naar het ziekenhuis.

Bron nu.nl