Moslims geloven BVD-rapport niet
  In de kring van moslims in Nederland is met ongeloof gereageerd op de bevindingen van de AIVD dat hier jonge mannen worden geronseld voor de jihad.  
 

EINDHOVEN, 29 MEI. Vol ongeloof hoorden de gelovigen het nieuws gisteren aan in de Al Fourkaan-moskee. Hadden Ahmed en Khalid in het Indiase Kashmir werkelijk de dood gevonden, nadat zij in de moskee aan de Eindhovense Otterstraat door moslimextremisten waren geronseld voor de jihad, de heilige islamitische strijd?

Ahmed el-Bakiouli en Khalid el-Hassnaoui zouden op 26 december vorig jaar van Amsterdam naar New Delhi zijn gevlogen. Op 6 januari van dit jaar arriveerden ze in Srinagar, in het Indiase deel van Kashmir. Een week later werden zij in Srinagar doodgeschoten door leden van de Border Security Force van het Indiase leger. Het is niet bekend onder welke omstandigheden dat precies is gebeurd.

Kleine groepjes theedrinkende mannen twijfelen aan de conclusies van de AIVD, voorheen BVD, over de reis van Ahmed el-Bakiouli en Khalid el-Hassnaoui naar Kashmir. ,,We zijn niet alleen verbaasd, ook geschokt. Ik kan me niet voorstellen dat het verhaal van de AIVD klopt'', zegt Fuad Dol, die namens de moskee het woord voert. ,,Ik geloof dat Khalid en Ahmed onschuldig waren. Ik kan me niet voorstellen dat hier in de moskee mensen worden geronseld voor de jihad. De moslims hier zijn tegen alle vormen van geweld.''

Maar helemaal zeker weet hij het ook niet, geeft Dol toe. Er zijn momenten dat het wemelt van de mensen in en om de moskee. Er kunnen zoveel dingen gebeuren. In Nederland zijn na 11 september al eerder verdachte extremisten opgepakt. De geheimzinnige terrorist Richard Reid, de man die in december vorig jaar met een bomschoen van Parijs naar Miami vloog met de bedoeling het vliegtuig van American Airlines op te blazen, had enige tijd in Amsterdam verbleven. ,,We moeten alert blijven, we moeten ingrijpen als het tóch zou gebeuren'', zegt Fuad Dol. ,,Alle moslims hebben de taak te waken voor de veiligheid van onszelf en van Nederland. Wij zijn ook een deel van de samenleving. We gaan de jongeren hier in de moskee uitleggen hoe belangrijk het is om een goede moslim te zijn, dat ze niet kunnen worden beïnvloed door extremisten. De moslimgemeenschap moet daar afstand van nemen.''

Sommige bewoners van de wijk rondom de Otterstraat vrezen dat de conclusies van de AIVD tot nieuwe vooroordelen tegen moslims zullen leiden. Zo denkt een bewoner dat de link tussen de extremisten en de islamitische gemeenschap in Eindhoven is ,,verzonnen'' - het levende bewijs voor de recente veranderingen in de Nederlandse politiek. Van moslims met sympathieën voor de jihad hebben ze nog niet eerder gehoord.

Ook de woordvoerder van de families van Ahmed en Khalid, M. Cheppih, is geschokt. Volgens hem zijn de conclusies van de AIVD gebaseerd op speculaties. Hij vraagt zich bovendien af waarom de Nederlandse overheid wel onderzoek doet naar de bedoelingen van beide jongemannen en nog steeds geen tijd heeft uitgetrokken om de doodsoorzaak van de Eindhovenaren te onderzoeken. Nederland heeft te weinig druk uitgeoefend op de Indiase autoriteiten om de waarheid over de executie van Khalid en Ahmed boven water te krijgen, vindt Cheppih, die stelt dat de twee jongemannen onschuldig waren. ,,Iedereen vergeet dat ze eerst tien dagen door India hebben getrokken, voordat ze naar Kashmir reisden. Ze hadden zich ingeschreven als toeristen en hun paspoorten en tickets getoond.Als het zou gaan om rekrutering, dan zouden ze wel naar binnen zijn gesmokkeld'', zei Cheppih gisteren. Hij verwijt de AIVD dat er ,,totaal geen overleg'' is geweest met de families dat ze deze conclusies naar buiten zouden brengen.

De Al Fourkaan-moskee stond al eerder in de belangstelling van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In hetzelfde gebouw is ook de stichting Al Ouakf Al Islami ondergebracht die in het jaarverslag van de BVD over het jaar 2000 werd aangemerkt als een instelling die met Saoedisch geld de integratie van jongeren probeert tegen te werken. De familie El-Bakiouli was nauw verbonden met die stichting.

Ook in andere islamitische organisaties werd gisteren geschokt gereageerd. Toch sluiten weinigen uit dat extremisten inderdaad actief kunnen zijn met het werven van jonge moslims. Vice-voorzitter D. el-Boujoufi van de Marokkaanse moskeeorganisatie Ummon vindt dat de islamitische gemeenschap jongeren en hun ouders krachtig moet waarschuwen tegen extremisten. El-Boujoufi heeft geen aanwijzingen over ronselpraktijken. ,,Maar als het in persoonlijke contacten gebeurt, is dat moeilijk te controleren.''

Ook directeur H. Karacaer van de Turksislamitische beweging Milli Görüs stemde gisteren direct in met de oproep van de AIVD aan de moslimgemeenschap om de invloed van radicale elementen in te dammen. ,,We moeten de hand in eigen boezem durven te steken. Het zelfreinigend vermogen van de moslimgemeenschap moet worden vergroot.'' Hij heeft in eigen kring nooit gehoord dat jongeren daadwerkelijk zijn benaderd door extremisten.

 
 

bron