Osama bin Laden daagt VS uit

Door onze correspondente DORA ROVERS

maandag 08 oktober 2001 

CAIRO - Osama bin Laden heeft de wereld gisteren brutaalweg hard toegesproken. Slechts luttele uren na de start van bombardementen op zijn schuiloord Afghanistan daagde 's werelds meest gezochte terrorist de VS uit.

 

In een toespraak, die vr de aanvallen zou zijn opgenomen, waarschuwde Bin Laden de VS en hun inwoners. "Zij zullen nooit veiligheid en zekerheid smaken zolang wij dat in ons land en in Palestina niet hebben."

Bin Laden, gekleed in een militair jack en met een geweer naast zich, verklaarde dat God de Amerikanen heeft gegeven wat ze verdienen. "De Amerikanen ondervinden nu aan den lijve wat wij decennia lang hebben moeten verduren."

De Arabische satellietzender Al-Jazeera, de enige 24-uurs nieuwszender die vanuit Taliban-gebied opereert, toonde de gewaagde opname kort na de start van de Amerikaanse vergeldingsacties voor de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De VS en hun coalitiepartners als Groot-Brittanni en Pakistan houden Bin Ladens terreurorganisatie al-Qaeda verantwoordelijk voor de aanslagen.

De televisieopnamen van Bin Laden getuigen van een perfecte timing. Volgens al-Jazeera waren ze op de dag van de bombardementen opgenomen. Eveneens geeft het terroristennetwerk blijk van een zorgvuldige voorbereiding. Volgens deskundigen is het beeldmateriaal met behulp van uiterst professionele apparatuur gemaakt.

Bin Laden lijkt met deze opname het beste bewijs te leveren dat de terreurdaden van 11 september het stempel van zijn organisatie dragen. Hoewel hij de verantwoordelijkheid niet opeiste, komt het verspreiden van de video overeen met de manier waarop al-Qaeda in het verleden aanslagen heeft geclaimd.

Bin Laden benutte zijn toespraak voor een oproep aan moslims. De Amerikaanse oorlog tegen terrorisme is volgens hem een oorlog tegen de islam. "De recente gebeurtenissen verdelen de wereld in twee kampen - n van gelovigen en n van ongelovigen. Iedere moslim moet zijn godsdienst steunen."

De Saudische balling noemde Bush 'de leider van de ongelovigen'. Bin Laden speelde in op de anti-Amerikaanse gevoelens in het Midden-Oosten. "In Irak en Palestina worden miljoenen onschuldige kinderen gedood, en we horen niets van de ongelovigen. Maar wanneer de zwaarden op de VS neerkomen, huilen zij om hun kinderen en hun volk. Het minste wat je over deze mensen kan zegen is dat ze het kwaad hebben geholpen over het goede te zegevieren."

Ayman al-Zawahri, rechterhand van Bin Laden en volgens deskundigen het militaire brein achter al-Qaeda, trad voor het eerst naar voren. Zawahri die vr Bin Laden het woord nam, riep moslims op zich tegen de Amerikanen te verzetten. De 50-jarige Egyptenaar, die twintig jaar geleden betrokken was bij de moord op de Egyptische president Sadat, zal volgens veiligheidsdiensten de leiding overnemen, mocht Bin Laden worden gedood of gevangengenomen. Sinds de jaren zeventig is de naam van de Egyptische chirurg aan vrijwel elke aanslag door extremistische moslims verbonden.bron