Pakistan: niet Bin Laden, maar joden schuldig

Door onze correspondent HARALD DOORNBOS

donderdag 04 oktober 2001 

 

PESHAWAR - Achmed Wahid twijfelt geen moment als hij de schuldigen aanwijst van de aanslagen in New York en Washington op 11 september. "Niet Osama bin Laden, maar de joden hebben het gedaan. Dat is heel duidelijk." De eigenaar van het GPO-internetcafť zegt het bewijs onder zijn vingers te hebben.

 

 

"Kijk maar", vervolgt hij, terwijl hij achter een computer gaat zitten en de hoofdletters en cijfers Q33NY intypt. "Dat was het vluchtnummer van een van de vliegtuigen die het World Trade Center binnenvloog", legt hij uit. En dan volgt Wahids truc. Hij verandert het lettertype naar Wingdings en Q33NY is veranderd in vijf symbolen: een vliegtuig, twee torens, een doodshoofd en een davidsster. "Zie je wel, IsraŽl zit erachter", aldus Wahid, zelfingenomen. Een vijftal bezoekers kijkt gebiologeerd toe. "Dus toch Israel," knikt iemand.

En zo is een toevalligheidje dat via het internet de hele wereld al over is gereisd en samen met Nostradamus en andere fabeltjes thuishoort in de categorie 'broodje aap', onder Bin Laden-fans in het noorden van Pakistan geworden tot 'hoogste waarheid'.

Ruim drie weken na de terreuraanvallen in Amerika gelooft bijna niemand in Pakistan dat Osama bin Laden de schuldige is. Bevolking en autoriteiten menen dat hier sprake is van een 'joods complot' om Amerika op te zetten tegen de moslimwereld.

De Amerikaanse ambassadrice in Pakistan had dinsdag nog een ontmoeting met de Pakistaanse president Pervez Musharraf waarbij zij de Pakistanen extra bewijs leverde waaruit volgens de Amerikanen blijkt dat Osama bin Laden en zijn organisatie al-Qaeda organisatie achter de aanslagen in de Verenigde Staten zitten.

'Opnieuw geen Amerikaans bewijs tegen Osama', kopten Pakistaanse kranten over de ontmoeting.

Een krant plaatste een cartoon op de voorpagina met daarop een afbeelding van een verdwaasde Amerikaan die bij een kruispunt staat. Op een heel klein bordje staat: 'Osama bin Laden, linksaf'. Op een gigantisch bord staat met koeienletters de naam van de Israelische geheime dienst: 'Mossad, rechtsaf!' Natuurlijk, de domme en vooringenomen Amerikaan slaat de weg in van Osama Bin Laden.

En zo gaat het nog wel een tijdje door in dit land, waar de kranten bijna dagelijkse anti-IsraŽlische propaganda plaatsen en elk televisie journaal dag in dag uit vol zit met beelden van schietende IsraŽlische soldaten en gewonde Palestijnen.

Een broodje aap-gerucht is ook dat alle joden in het World Trade Centre enkele uren voor de aanval een telefoontje gekregen met de mededeling dat ze niet naar hun werk moesten komen. Volgens bijna alle Pakistanen die je erover spreekt zou het gaan om 4000 joden.

"Ze wisten het van te voren, joden blijven nou eenmaal joden," aldus een man op straat in de noord-Pakistaanse stad Peshawar.

De krant The Nation publiceerde ook al een reservevariant: 'Ook al zou IsraŽl de aanslagen niet hebben uitgevoerd, dan nog zijn ze ervoor verantwoordelijk vanwege hun beleid van onderdrukking van de Palestijnen."

Zelfs president Musharraf maakt gebruik van de jodenhaat die hier heerst. In zijn televisiespeech van 19 september verklaarde Moesharraf zijn alliantie met de VS als volgt: "Laten we verstandig zijn, niet emotioneel. Laten we niet vergeten dat ook de profeet Mohammed zes jaar lang een niet aanvalsverbond sloot met de vijand, de joden, om de heidenen te kunnen verslaan. Toen hij de heidenen had verslagen, sloot hij met hen een verbond en versloeg de joden. Twee jaar later nam hij Mekka in."

Een van de religieuze leiders in het land, Sami ul-Haq, maakte het nog weer een stuk bonter en wist deze week te melden dat Afghanistan te vergelijken was met nazi-Duitsland. Volgens Haq is het tijd dat er weer een nieuwe Hitler opstaat aangezien 'hij wel wist hoe je omging met het joodse probleem'.

Jammer voor de antisemieten, maar het feit wil dat vlucht Q33NY nooit heeft bestaan. De vliegtuigen die zich op het WTC stortten, waren de vluchten UA-175 en AA-11. Als je dat omzet in het lettertype Wingdings krijg je heel wat gekke tekens, maar geen vliegtuigen, doodshoofden of davidssterren.

Aan deze ontnuchterende waarheid hebben veel Pakistanen absoluut geen boodschap.


bron