Radicale imams prediken vernietiging vijanden islam
14-06-2002

HILVERSUM (ANP) - Radicale imams in enkele moskeeŽn in de grote steden roepen stelselmatig om de vernietiging van de vijanden van de islam. Dat blijkt uit recente opnamen van preken van deze imams die het televisieprogramma NOVA donderdag- en vrijdagavond uitzendt.

Ook verheerlijken de imams het martelaarschap. Het gaat om enkele imams die wekelijks preken in Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Amsterdam. Sommigen hebben zich verenigd in het Islamitisch Comitť voor Ahl Soennah in Europa. Penningmeester J. Fawaz, een Syrische imam in de moskee Assoennah in Den Haag, bidt in een van de getoonde fragmenten om vernietiging van de vijanden van de islam: ,,Bush en de zijnen, Sharon en zijn soldaten.''

In de getoonde fragmenten roepen de imams de gelovigen niet rechtstreeks op tot geweld. Toch willen minister De Vries (Binnenlandse Zaken) en burgemeester Deetman van Den Haag dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (de nieuwe naam voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst), vindt dat deze imams een voedingsbodem creŽren voor extremisten om ook in Nederland moslims te recruteren voor de gewapende islamitische strijd.

Ondraaglijke hel

Ook de Egyptische imam El Shershaby toornt over de ongelovigen. ,,Allah, reken af met de vijanden van uw geloof'', bad hij in de moskee El Tawheed in Amsterdam. ,,Maak hun leven tot een ondraaglijke hel.'' In een moskee Ar Rahman in de hoofdstad verheerlijkt de voorganger het martelaarschap. ,,Wie zichzelf zo aan Allah offert, is een martelaar'', zegt hij over een vrouwelijke Palestijnse zelfmoordterrorist. De imams gaan verder geregeld tekeer tegen de emancipatie van vrouwen en bevestigen het recht van moslimmannen om hun vrouw te slaan (maar niet te hard).

De uit Iran afkomstige strafrechtdeskundige A. Ellian vindt dat Justitie tegen deze imams moet optreden, omdat ze indirect aanzetten tot geweld en martelaarschap. De islamitische gemeenschap moet zich volgens directeur A. Aboutaleb van het multicultureel instituut Forum van deze radicale voorgangers ontdoen.

bron