Recente foto Mohammed B. in Opsporing Verzocht getoond

Uitgegeven: 29 november 2004 17:40
Laatst gewijzigd: 29 november 2004 23:32

AMSTERDAM - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft Mohammed B., de man die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh, maandagavond herkenbaar in beeld gebracht. Dit gebeurde ondanks protest van de advocaat van B., Peter Plasman.
 

De raadsman probeerde maandag in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam nog tevergeefs te voorkomen dat zijn cliŽnt herkenbaar in beeld zou komen. De rechter willigde zijn verzoek niet in. Een motivering van de beslissing is nog niet gegeven.

 

Vragen

Justitie wil met de vertoning van de foto van Mohammed B. antwoord krijgen op drie vragen. Justitie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe de verdachte op de dag van de moord van zijn woning in Amsterdam-West naar Oost is gegaan. Ook wil het onderzoeksteam weten met wie hij onderweg of op de plaats van de moord contact heeft gehad en of hij de route die Van Gogh van zijn huis naar werk aflegde, van tevoren in kaart heeft gebracht.

Mensen met tips kunnen bellen naar het nummer 0800-6103. Daar zitten nu ook tolken klaar om verklaringen van getuigen die Arabisch spreken, op te nemen.

Hulp

Een van de belangrijkste kwesties voor de politie is duidelijkheid te krijgen of Mohammed B. hulp heeft gehad, zo werd duidelijk in de uitzending van Opsporing Verzocht. Daarom wil het onderzoeksteam dat mensen zich melden die B. op de dag van de moord of daarvoor in contact hebben gezien met andere mensen of dat zij de periode voor de moord personen hebben gezien die een meer dan normale belangstelling voor de filmmaker hadden.

De politie heeft inmiddels heel veel mensen gesproken die de moord op Van Gogh zelf hebben gezien. Personen die het misdrijf zelf hebben waargenomen, hoeven zich dan ook niet meer te melden.

Opsporingsbelang

In een reactie op de beslissing van de rechter zegt het OM dat het opsporingsbelang in deze zaak boven het belang van de verdachte gaat. Volgens landsadvocaat E. Daalder is wel degelijk gekeken of het tonen van de foto te zeer een schending van de persoonlijke levenssfeer is, maar speelt het belang van het buitengewoon ernstige misdrijf in de volle openbaarheid en de zeer ernstige schok die het teweeg heeft gebracht in het land een zwaardere rol.

Minister Donner van Justitie heeft zelf het OM toestemming gegeven om B. herkenbaar in beeld te brengen. Advocaat Plasman zegt nu te vrezen dat deze zaak voortdurend als uitzonderlijk wordt bestempeld, waardoor opeens van alles kan. Eerder zei Donner al dat het om een uitzonderlijke zaak gaat, waarin ongewone procedures moeten kunnen worden gebruikt.

Volgens de raadsman van B., die zowel de Staat als de AVRO - de omroep die Opsporing Verzocht uitzendt - had gedaagd, worden met de vertoning van een recente foto zonder balk de elementaire grondrechten geschonden van zijn cliŽnt.

Auteurswet

Advocaat J. van Manen van de AVRO beriep zich op de Auteurswet. Daarin staat dat in het belang van de openbare veiligheid het mogelijk is afbeeldingen van welke aard dan ook openbaar te maken. Dat verder heel veel afbeeldingen van de verdachte op onder meer internet de ronde doen, was volgens de raadslieden geen argument om er vanaf te zien. De foto in het tv-programma is na de arrestatie genomen en dus veel recenter. Van Manen noemde het helemaal niet slim van Plasman en zijn cliŽnt om de aandacht zo op de uitzending te vestigen, omdat daar nu nog meer mensen maandagavond naar zouden kijken.

Plasman vertelde dat Mohammed B. zich nog steeds beroept op zijn zwijgrecht en tot nu toe een keer is verhoord. Dat verhoor duurde twintig minuten. Verder heeft de verdachte meegewerkt aan een DNA-onderzoek. De verdediger heeft vorige week een brief gehad van de politie met de vraag of B. inmiddels bereid is te verklaren. Daar heeft Plasman nog niet op geantwoord.

Ook zei Plasman dat zijn cliŽnt nog steeds in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen verblijft. Hij ligt daar met een gebroken been. Of dat het gevolg is van de verwonding die B. opliep tijdens zijn arrestatie na de moord op Theo van Gogh, wilde de raadsman niet zeggen.

Bron:nu.nl