Van terrorisme verdachte Algerijn aangehouden in Groningen
ANP
groningen - Politie en justitie hebben woensdagmorgen een van terrorisme verdachte Algerijn (19) aangehouden. Dat gebeurde in een woning in Groningen. Het gaat niet om de Algerijn die vorige week uit het Huis van Bewaring in Breda ontsnapte.

 

Bij het doorzoeken van de woning vonden politiemensen verschillende, vermoedelijk valse of vervalste paspoorten, zo heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten. Justitie verdenkt de 19-jarige man ervan dat hij samen met vier eerder aangehouden Algerijnen, lid is van de Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat (GSPC). Dat is een groepering die bekend is van aanslagen in en buiten Algerije.

Jihad

Het OM vermoedt dat de vijf Algerijnen zich hebben beziggehouden met het logistiek ondersteunen van de internationale zogeheten jihad. Jihad staat voor de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. De aangehouden Algerijnen hebben waarschijnlijk strijders voor dit doel voorzien van (valse) identiteitspapieren, geld en onderdak. Woordvoerder W. de Bruin van het OM kan nog niet ingaan op de vraag hoeveel strijders de Algerijnen in Nederland hebben ondersteund.

En van de vier Algerijnen die in april waren opgepakt, wist begin vorige week met lakens uit het Huis van Bewaring in Breda te ontsnappen. Hij is nog steeds voortvluchtig.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) houdt de GPSC al geruime tijd in de gaten. De GPSC is een afsplitsing van de Groupe Islamique Arme (GIA). Ze heeft de afgelopen jaren vele aanslagen gepleegd op militaire, economische, politieke en publicitaire doelen in en buiten Algerije. In juni 2000 pakte Nederland op verzoek van justitie in Frankrijk drie GPSC-leden op. Die zouden een aanslag hebben beraamd op het Franse elftal tijdens het EK voetbal dat jaar in Nederland en Belgi.

bron