Verdachte moord Van Gogh bekend bij AIVD

Uitgegeven: 2 november 2004 18:39
Laatst gewijzigd: 3 november 2004 08:14

DEN HAAG - Het kabinet houdt er ernstig rekening mee dat de man die is aangehouden voor de moord op Theo van Gogh, handelde vanuit een radicaal islamitische achtergrond. Dat schrijven de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
 

De verdachte is bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bekend, schrijven de bewindslieden. Hij kwam naar voren in lopende onderzoeken van de AIVD naar andere personen. "De daaruit beschikbare informatie gaf geen aanleiding te veronderstellen dat hij voorbereidingen trof voor gewelddadige acties", benadrukken de bewindslieden.

 

Radicale islamieten

De man behoort niet tot de kerngroep van ongeveer 150 radicale islamieten die de AIVD in de gaten houdt wegens mogelijke banden met terroristische organisaties. De vermoedelijke moordenaar van Van Gogh had wel contacten met deze personen.

Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijke motieven van de 26-jarige verdachte uit Amsterdam precies waren. Ook wordt gekeken of hij alleen opereerde of hulp had van anderen bij de voorbereiding en de uitvoering van zijn misdaad.

Beveiligd

De afgelopen maanden is Van Gogh uit voorzorg een aantal malen gedurende korte tijd beveiligd, blijkt uit de brief. In de periode 28 tot en met 30 augustus heeft de politie het huis van de filmmaker en columnist en de directe omgeving beveiligd door extra surveillance van de politie. Aanleiding hiertoe was de uitzending van de film Submission, waarvan Van Gogh producent was.

Op 16 september zijn er ordemaatregelen genomen bij een paneldiscussie in het Binnengasthuis in Amsterdam. Daar nam Van Gogh deel aan een discussie en een actiegroep had toen acties aangekondigd.

Laffe schending

Minister Remkes zei in een toelichting op de brief: "Als overheid en samenleving moeten we duidelijk maken dat we de laffe schending van het recht op meningsuiting door geweld niet tolereren." Het is volgens Remkes van het grootste belang dat we de rust bewaren. "Het risico op stigmatisering van bepaalde stromingen, bestaat."

De minister benadrukte dat het om een misdadiger gaat. "Het is in niemands belang dat er tweespalt ontstaat tussen mensen met een verschillende achtergrond. Over de tekst van het briefje dat bij het lichaam van Van Gogh is achtergelaten, worden nog geen mededelingen gedaan. Het onderzoek naar de brief is nog niet afgerond.

Bron:NU.NL