VS identificeren brein achter aanslagen

Uitgegeven: 5-6-2002 8:55
Laatst gewijzigd: 5-6-2002 9:37

WASHINGTON - Amerikaanse onderzoekers hebben Khalid Shaikh Mohammed van al-Qaeda ge´dentificeerd als het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september op New York en Washington. Dat hebben Amerikaanse functionarissen dinsdag gezegd.

"Hij heeft de hele operatie gepland", aldus een van de functionarissen, die zijn naam niet gepubliceerd wil zien. "We willen hem traceren, arresteren en berechten", zo zei de functionaris verder. Mohammed zou uit Koeweit komen en zou zich nu in Afghanistan of Pakistan bevinden.

al-Qaeda

De functionaris zegt dat Mohammed een hoge plek bezet in de hiŰrarchie van al-Qaeda. Op 11 september vorig jaar boorden gekaapte vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. De terroristische acties kostten bijna 3000 mensenlevens. Mohammed stond al op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen. Op zijn hoofd staat een bedrag van 25 miljoen dollar.

Mohammed was in 1996 al aangeklaagd in de VS wegens het beramen van een aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven de Stille Oceaan. Hij zou familie zijn van Ramzi Ahmed Yousef, die het brein zou zijn achter een eerdere aanslag op het World Trade Center in 1993. Daarbij ontplofte een bom onderin het gebouw, waarbij zes doden vielen.

bron