VS willen vingerafdruk visahouders moslimlanden
 
11:13
 

WASHINGTON (ANP) - Moslims die een Amerikaans visum hebben en visahouders uit het Midden-Oosten moeten worden geregistreerd door een vingerafdruk. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil daarvoor de wet aanpassen, zo meldde de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.

De veiligheidsmaatregel is bedoeld voor ,,individuen uit landen die de grootste bedreiging vormen voor de Amerikaanse veiligheid''. Hiermee worden onder anderen visahouders uit Pakistan, Saudi-ArabiŽ en andere moslimlanden bedoeld. Dit betekent dat meer dan 100.000 mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning hun vingerafdruk moeten afstaan. Alleen mensen met een permanente verblijfsvergunning vallen niet onder het voorstel.

Visahouders zouden in de toekomst direct bij aankomst in de Verenigde Staten op het vliegveld of in de haven hun vingerafdruk en persoonlijke gegevens moeten afstaan. Na een verblijf van dertig dagen worden zij geregistreerd bij de vreemdelingendienst. Diegenen die zich niet aan deze procedure houden moeten een boete betalen, krijgen voortaan geen visum meer of worden het land uitgezet.

bron