Platform: politie gebruikte onnodig geweld

(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - De organisatoren van de vredesdemonstratie zaterdag in Amsterdam zijn boos op burgemeester Job Cohen en de politie. Volgens hen is op het Museumplein onnodig geweld gebruikt na de betoging. Ook zou de politie het aantal demonstranten veel te laag inschatten. Van de 52 arrestanten zaten vanmorgen nog zes vast, twaalf hebben een dagvaarding gekregen en de rest een proces-verbaal.

 

De ongeregeldheden begonnen toen enkele duizenden betogers na de laatste toespraken waren blijven hangen op het Museumplein. Busjes van de aanhoudingseenheden reden hard het plein op om enkele demonstranten te kunnen arresteren die onder meer met stenen zouden hebben gegooid. Ook de bereden politie en het waterkanon werden ingezet.

De politie zegt te hebben ingegerepen omdat een groep van honderden demonstranten zich onder meer met het gooien van stenen tegen de politie keerde. De commandanten zouden de achtergebleven betogers eerst hebben gevorderd weg te gaan.

Woordvoerster Saskia Kouwenaar van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog is verbolgen over het politieoptreden. ''Wij waren zo blij dat alles goed was verlopen en stonden elkaar te feliciteren, toen ineens die politiebusjes het plein op stoven. Vijftien politiepaarden galoppeerden over het plein, twee waterkanonnen spoten en er werd traangas gegooid. De hele sfeer was weg.''

Bij de actie werden enkele demonstranten door busjes aangereden en door paarden onder de voet gelopen. Ook een agente kwam onder een paard. Een aanleiding voor het politieoptreden, zagen de organisatoren niet. ''We denken dat ze iemand kwamen arresteren die eerder op de dag wat had gedaan. Met stenen werd volgens ons pas gegooid nadat de politie had ingegrepen,'' zegt Kouwenaar.

De organisatoren zijn boos omdat de politie van slechts 20.000 tot 25.000 demonstranten sprak, tegen de 70.000 tot 100.000 die zij dachten te tellen.

Duo-raadslid Ren Danen van Amsterdam Anders/De Groenen, ook lid van de organisatie, heeft een open brief geschreven aan burgemeester Job Cohen. Hij is 'woedend'. ''Het heeft er alle schijn van dat u met dit politieoptreden als burgemeester het vredesprotest opzettelijk probeert te marginaliseren en te criminaliseren.''

De organisatoren heeft zaterdagavond met Cohen gesproken, die laat uitzoeken waarom de politie ingreep.


 

 

 


 

 Het Parool, 24-3-2003