Excessief politiegeweld na voetbalwedstrijd

Uitgegeven: 6 april 2006 14:34
Laatst gewijzigd: 6 april 2006 14:37

DEN HAAG - Politiemannen van het korps Gelderland-Midden hebben na afloop van de voetbalwedstrijd Vitesse - FC Den Bosch in februari 2002 ongecontroleerd en excessief geweld gebruikt. Dat concludeert de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport dat donderdag verschijnt.
 

Volgens Brenninkmeijer hebben politieagenten supporters met hun wapenstok letsel toegebracht en autoruiten ingeslagen "zonder redelijk doel." Volgens het rapport is er een "geweldssituatie ontstaan die niet passend is voor onze samenleving."

Aangifte

De supporters wilden na afloop van de voetbalwedstrijd ter plekke aangifte doen omdat hun auto's waren beschadigd en beklad. Daarop liep de situatie uit de hand. De politie zette vervolgens honden in. Omdat de supporters geen enkele kant meer op konden, liepen zij hondenbeten op.

Volgens het rapport lag een man, die al gebeten was, geboeid op de grond terwijl een agent de hond aanzette om nog een keer te bijten. De Nationale ombudsman is "geschokt door het excessieve karakter van het geweldgebruik door de politie."

Verklaringen

Enkele supporters klaagden bij de politie Gelderland-Midden over het politieoptreden. De Nationale ombudsman constateert dat de politie geen gedegen onderzoek heeft ingesteld. Uitvoerige verklaringen van de betrokkenen zijn niet in behandeling genomen en de korpsbeheerder heeft de afhandeling niet gecontroleerd.

De ombudsman betwijfelt of het korps Gelderland-Midden in deze zaak iets heeft geleerd.