Politieman uit functie gezet na verkrachting

delfzijl/uithuizermeeden - Een 48-jarige politieman van de basiseenheid Delfzijl is door de korpschef van de Groninger regiopolitie met onmiddellijke ingang buiten functie gesteld. Dat gebeurde nadat de inwoner van Uithuizermeeden in hoger beroep in Leeuwarden wegens de verkrachting van een dorpsgenote werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

''Het is ongewenst dat de betrokkene zijn werkzaamheden nog langer blijft uitoefenen '', stelt de politie. De man is in afwachting van verdere maatregelen de toegang ontzegd tot de gebouwen van de regiopolitie in Groningen. De kans is groot dat hij wordt ontslagen. Dat gebeurt volgens ingewijden meestal in dit soort zaken.

Het gerechtshof vindt dat de politieman 'ernstig inbreuk heeft gemaakt op de psychische en lichamelijke integriteit van het slachtoffer'. Hij leerde haar kennen in een café in Uithuizermeeden. Bij haar huis sprak de man ongeveer een uur met haar in de deuropening. Toen de vrouw hem te kennen gaf dat hij moest gaan, stapte hij haar huis binnen en pakte haar vast. Vervolgens trok hij het slachtoffer haar broek uit en verkrachtte haar in de gang, staat in de toelichting op het vonnis.

De politieman werd eerder vrijgesproken door de Groninger rechtbank. Zijn raadsman, mr. F. Kappelhof uit Delfzijl, overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof.

bron:dvhn