Aanklacht Van der G.: moord, wapenbezit, bedreiging
   
 

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam beschuldigt de 33-jarige Volkert van der G. van moord met voorbedachten rade op Pim Fortuyn, twee gevallen van verboden wapenbezit en bedreiging 'met enig misdrijf tegen het leven gericht'.

Dat bleek donderdag uit de voordracht door officier van justitie J. Plooy van de aanklacht tegen Van der G. Het OM had de volledige aanklacht tot dusver niet naar buiten gebracht.

Het strafproces is donderdagmorgen begonnen in de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Van der G., die enigszins gespannen keek, hoorde alles roerloos aan. Bij binnenkomst keek hij de zaal niet in.

De publieke belangstelling was niet groot. Buiten stond bij aanvang van het proces slechts een handje vol Fortuynaanhangers, binnen op de publieke tribune zaten ongeveer tachtig mensen, onder wie de broers Marten en Simon Fortuyn van de vermoorde politicus. Daarnaast is aan de Parnassusweg in Amsterdam voor publiek en pers een videozaal ingericht.

De aanklacht komt neer op het met vooropgezet plan doodschieten van Fortuyn, op 6 mei 2002. Het bezit van het wapen waarmee Van der G. de moord zou hebben uitgevoerd, rekent het OM hem eveneens strafrechtelijk aan, evenals een hoeveelheid patronen die in zijn woning zijn gevonden. Het tweede geval van wapenbezit geldt het explosieve mengsel van stoffen in 35 condooms die in juni van het vorig jaar in de garage bij de woning van Van der G. in Harderwijk zijn aangetroffen.

De bedreiging tenslotte bestaat uit het dreigen met het voor de moord op Fortuyn gebruikte vuurwapen in de richting van voormalig LPF-Tweede-Kamerlid Hans Smolders. Hij fungeerde op de fatale dag als chauffeur van Fortuyn en was getuige van de moord. Het vuurwapen, dat is gemaakt in Spanje, kocht Van der G. in een café in Ede, de munitie in Den Haag.

Na de dodelijke schoten zette Smolders rennend de achtervolging in. Van der G. zou hebben geprobeerd zijn achtervolger af te schudden door het vuurwapen op hem te richten. Tijdens de achtervolging hield Smolders contact met de politie via zijn mobiele telefoon, hetgeen de arrestatie van Van der G. zou hebben bespoedigd. De politie hield Van der G. in de directe omgeving van het Mediapark in Hilversum aan.

Aan het begin van het proces ontstond in de rechtszaal enig rumoer toen een vrouw van middelbare leeftijd op de publieke tribune teksten scandeerde: 'je hebt heel Nederland kapot gemaakt', 'je moet levenslang krijgen' en 'je hebt een groot leider afgepakt'. Na het applaus van enkele Fortuynisten werd de dame uit de zaal gehaald.

Bij aanvang van de zitting zelf werd duidelijk dat Vereniging Leefbaar Nederland Rotterdam evenals Marten Fortuyn een schadevergoeding eist van Volkert van der G.. De rechtbank in Amsterdam heeft deze nieuwe vordering recentelijk ontvangen. Onduidelijk is nog de hoogte van de eis en de motivering erachter.

Voor het proces is drie dagen ingeruimd.

telegraaf