Na de aanslag op Pim Fortuyn
Politie onderzoekt verband met eerdere moord
  ROTTERDAM, 8 MEI. De politie onderzoekt of de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, milieu- en dierenactivist V. van der G. uit Harderwijk, ook verantwoordelijk is voor de moord op een milieuambtenaar van de gemeente Nunspeet in 1996.  
 

Ambtenaar Chris van de Werken (43) werd in de bossen bij Nunspeet door een tot nu toe onbekend gebleven schutter van dichtbij doodgeschoten. Volgens een woordvoerder van het parket in Amsterdam worden in het onderzoek naar de moord op Fortuyn alle sporen van de verdachte nagetrokken. De woordvoerder: ,,Kennelijk is de verdachte op een of andere manier betrokken geweest in het onderzoek naar die eerdere moord.''

Onderzoek van deze krant wijst uit dat de 32-jarige verdachte Van der G. de vermoorde ambtenaar goed kende. Hij was jarenlang verwikkeld in slepende procedures rond milieuvergunningen in Nunspeet. De doodgeschoten ambtenaar was coördinator milieu in die gemeente. De milieuactivist vocht vooral de legalisatie van kalvermesterijen aan, en was betrokken bij de samenstelling van het ammoniakreductieplan voor de regio Noord-West Veluwe.

,,Ze kenden elkaar'', zegt milieuambtenaar J. Baas van de gemeente Nunspeet. ,,De man spande namens de vereniging Milieu-Offensief tientallen procedures aan tegen vergunningen, onder meer verleend onder verantwoordelijkheid van Chris van de Werken. Mijn collega was een redelijk iemand, die bereid was compromissen met boeren te sluiten.''

Uit getuigenissen van mensen die verdachte Van der G. kennen, komt een beeld naar voren van een compromisloze, volhardende actievoerder, al acht jaar bestuurslid van de Vereniging Milieu-Offensief in Wageningen. Namens de vereniging voerde hij processen tegen vergunningen voor pelsdierfokkerijen, kalvermesterijen en varkensfokkerijen. Geen van de betrokkenen zegt Van der G. in staat te hebben geacht een moord te plegen.

Het is niet duidelijk of de vereniging onderwerp van onderzoek was in de zaak van de vermoorde ambtenaar. Een politiewoordvoerder wil wel kwijt dat er ,,van meerdere kanten, ook bestuurlijk'', opmerkingen zijn gemaakt naar aanleiding van de moord op Fortuyn en het mogelijk verband met milieuactivisme. In het onderzoek naar de moord op de milieuambtenaar was sprake van één blanke dader die de ambtenaar van dichtbij twee keer met een pistool in de rug schoot, en vervolgens op de vlucht sloeg.

Van der G. is maandagavond, kort na de moord op Fortuyn, buiten het Mediapark in Hilversum gearresteerd. In totaal zijn vijf schoten met een pistool op Fortuyn afgevuurd. Twee kogels troffen hem in de rug, één in de hals en twee in het hoofd. Bij de huiszoeking in de Harderwijkse woning van Van der G. vond de politie patronen van hetzelfde kaliber als de hulzen die zijn aangetroffen op de plaats waar Fortuyn is doodgeschoten. De verdachte zou vandaag worden voorgeleid.

Volgens het parket in Amsterdam had de dader geen wapenvergunning. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk zal het onderzoek naar de gebruikte kogels en vuurwapen medio volgende week afronden. Dan is een vergelijking mogelijk met de kogels die in Nunspeet zijn gevonden.

De Hardewijker opereerde maandagavond waarschijnlijk in zijn eentje. Dat blijkt volgens het parket uit het onderzoek tot nu toe. Justitie spreekt berichten tegen dat de verdachte lid zou zijn van een groepje van vijf zeer gevaarlijke activisten en dat er rekening wordt gehouden met meer aanslagen. Woordvoerder M. Herben van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) had dat gisteren gezegd.

Als mogelijk motief voor de moordaanslag wordt in LPF-kringen de standpunten van Pim Fortuyn over milieuactievoerders. Zo hekelde hij de acties tegen pelsdierfokkerijen.

De verdachte wordt bijgestaan door het Amsterdamse advocatenkantoor van B. Böhler. Zij verdedigde eerder PKK-terrorist Öcalan. Het kantoor wil geen commentaar geven.

 
   

Nrc