`Pluimvee-branden en MKZ van de plank halen`

BARNEVELD - Justitie zou in haar onderzoek naar de moord op Fortuyn ook een aantal onopgeloste branden in de pluimveebranche en zelfs de MKZ-crisis moeten betrekken. Dat geluid gaat op bij pluimveetransportbedrijven nu is gebleken dat de aanslag op de politicus vermoedelijk is gepleegd door een milieuactivist.

Wim Soetendaal van Pollotrans Pluimvee Transporten in Kootwijkerbroek stelt dit de kans is om zaken boven water te krijgen die nooit duidelijk zijn geworden.
Zijn transportbedrijf is in de afgelopen jaren tot drie maal toe getroffen door branden waarbij in totaal 24 vrachtwagens werden verwoest. Actiegroep `Rode Haan` eiste de aanslagen op. Onderzoek naar de daders heeft nooit tot aanhoudingen geleid. ,,De Nederlandse overheid doet er niks aan en zoekt de zaken maar half uit. Dat terwijl het om grote aanslagen gaat.`` Soetendaal beaamt dat de pluimveebranden sinds de aanslag op Fortuyn en de nasleep nadrukkelijker onderwerp van gesprek zijn geworden in de sector. Ook de mond- en klauwzeercrisis zou wat Soetendaal opnieuw onder de loep genomen moeten worden. Hij zegt het vreemd te vinden dat dierwelzijnsorganisaties zich nooit met de crisis bemoeid hebben en zegt niet te kunnen uitsluiten dat er organisaties betrokken zijn.

B. van den Brink van Brinky Poultry Trading in Ermelo is het er van harte mee eens dat onderzoek naar de pluimveebranden heropend zouden moeten worden. ,,Als ze toch computers in beslag gaan nemen zouden de gegevens ook als bewijsvoering kunnen dienen in andere zaken. Ik neem tenminste aan dat ze bij Milieu-offensief en bij de medewerkers thuis op onderzoek gaan om alles boven water te krijgen.``
Van den Brink werd tot twee maal toe getroffen door brandstichting. ,,Er is met die branden nooit veel gedaan. Het is zaak dat justitie hier opnieuw naar kijkt nu er toch een onderzoek loopt naar dit soort acties. ,,Het is in mijn ogen heel moeilijk om twintig Nederlanders te vinden die dit soort dingen zouden kunnen doen. `` Van den Brink doelt daarmee eveneens op de moord op de Nunspeetse milieu-ambtenaar Chris van der Werken. Het onderzoek naar deze onopgeloste moordzaak is heropend daags nadat bekend werd dat een mileu-activist wordt verdacht van de aanslag op Fortuyn.

Bron