Activist zet Kamer
op stelten

   
 

AMSTERDAM - Een activist van Greenpeace heeft gisteren voor opschudding gezorgd door tijdens de algemene beschouwingen tot de vergaderzaal van de Tweede Kamer door te dringen. De man, die eind juli ook al voorbij de poort van paleis Huis ten Bosch kwam, wilde zich vastketenen aan het spreekgestoelte, dat zojuist was verlaten door SP-leider Marijnissen.

 
Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De indringer in de tweede kamer wordt afgevoerd.
VVD-fractievoorzitter Zalm was al op weg om het woord te voeren, maar hield in toen Kamerbodes de activist besprongen en afvoerden. De man werd in een kamer van het parlement vastgehouden en daarna aan de politie overgedragen. De wandelgangen rond de vergaderzaal werden onmiddellijk afgegrendeld.

Diverse bewindslieden en zeker ook de leden van de LPF-fractie schrokken zich wild. De vergaderzaal is streng verboden voor onbevoegden, maar de keurig in het pak gestoken actievoerder wist de beveiliging te passeren.

Volgens Greenpeace wilde de activist zich met staaldraad aan het spreekgestoelte vastbinden en aandacht vragen voor de bezuinigingen op milieugebied.

Veel politici herkenden de man van de beŽdiging van het kabinet-Balkenende, eind juli op paleis Huis ten Bosch. Daar liet hij zich voorrijden in een dure wagen, presenteerde zich aan de marechaussee als "de nieuwe minister van Milieu" en ontrolde een spandoek. Het verstoren van de plenaire vergadering van de Kamer is een strafbaar vergrijp.

LPF-secretaris Eerdmans is woedend op het presidium van de Tweede Kamer. Een maand geleden stuurde hij het presidium al een brief waarin hij zich namens zijn fractie beklaagde over de gebrekkige beveiliging. "Maar er is sindsdien niks gebeurd."

Eerdmans verwijt de andere fracties dat zij de klachten van de LPF na de moord op Fortuyn over de beveiliging niet serieus hebben genomen.

telegraaf