'Dierenactivist is terrorist'
'Dierenactivist is terrorist'
Gepubliceerd op dinsdag 02 december 2003
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat extreme dierenactivisten even hard moeten worden aangepakt als terroristen.

Dat bleek dinsdag tijdens het eerste deel van de behandeling van de Wet Terroristische misdrijven. CDA, VVD en LPF vonden dit al langer en blijven bij hun standpunt. Als dierenactivisten hetzelfde worden behandeld als terroristen, kunnen ze gemakkelijker worden opgepakt en berecht.

Wet
Minister Donner van Justitie zou dit dan ook in de wet moeten opnemen, zo vinden de partijen. Maar de minister zelf voelt daar niets voor. Volgens Donner komen dierenactivisten niet in aanmerking voor het stempel 'terrorist' omdat zij zich slechts tegen een bepaalde beroepsgroep richten en niet tegen een (deel van) een bevolking. Dat laatste is een vereiste van de wet om iemand 'terrorist' te kunnen noemen.

De laatste tijd zijn acties van dierenactivisten weer heviger geworden. Onlangs werd een nertsenfokkerij in Putten door 120 actievoerders vernield, terwijl de vijf kinderen van de eigenaar gewoon thuis waren. De VVD-fractie heeft hier woedend op gereageerd. Kamerleden en nertsfokkers worden de laatste tijd bovendien steeds vaker bedreigd door dierenactivisten, berichtte Netwerk zondag.

Sinds kort houdt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich bezig met dierenactivisme.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws, Netwerk