Dierenactivist moeilijk te grijpen


Dierenactivisten zien het intensiveren van de jacht op hen door justitie als het bewijs van hun succes.

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK

NRC Webpagina's
26 AUGUSTUS 1999

AMSTERDAM, 26 AUG. Nederland en BelgiŽ intensiveren de samenwerking bij de jacht op radicale dierenactivisten die aanslagen plegen op McDonald's en andere 'abjecte symbolen' van de vleesindustrie.

Sympathisanten van de activisten zien de nauwere justitiŽle samenwerking niet als een bedreiging, maar veel meer als bewijs van het succes van de gewelddadige acties. "Intensivering van de justitiŽle samenwerking betekent dat de dierenactivisten hun werk goed doen", zegt Frank, woordvoerder van de ALF-supportersgroep in Amsterdam, het steuncomitť van het Animal Liberation Front in Nederland. "Het betekent dat de activisten bij hun aanslagen geen bewijzen voor de politie achterlaten. Want deden ze dat wel, dan had justitie al lang verdachten opgepakt en dan was die intensivering van de samenwerking helemaal niet nodig geweest", aldus Frank.

Frank kan het weten. Hij heeft vroeger zelf de nodige aanslagen gepleegd op Nederlandse vleesverwerkende bedrijven. Hij werd in 1996, samen met zijn bondgenoot Erik, veroordeeld tot een gevangenisstraf - de eerste en tot nog toe enige keer dat dierenactivisten in Nederland voor langere tijd achter de tralies verdwenen.

Frank en Erik hebben onlangs de stichting ALF-Supporters Groep opgericht, naar voorbeeld van het steuncomitť in Engeland voor het Animal Liberation Front (ALF). Het ALF is een netwerk van radicale dierenbevrijders, in de jaren zeventig in Engeland ontstaan en sindsdien uitgewaaierd over andere westerse landen waaronder Nederland. Het strijdt tegen bio-industrie, bontproductie en dierproeven.

Het ALF heeft de verantwoordelijkheid van een aantal recente aanslagen op bedrijven in Nederland en BelgiŽ opgeŽist. De jongste actie in Nederland dateert van 12 juli, toen activisten een pluimveehouderij in Ermelo in de as legden en daarbij voor miljoenen gulden schade aanrichtten.

De jongste aanslag in BelgiŽ dateert van eerder deze maand, toen McDonald's in Merksem bij Antwerpen volledig afbrandde. De aanslag werd vorig week geclaimd door De Rode Haan, een commandogroep van het Animal Liberation Front (ALF). Volgens bronnen binnen de Belgische justitie hebben de activisten de afgelopen maanden voor zeker vijfhonderd miljoen Begische frank schade aangericht in Nederland en BelgiŽ. Opsporing van de activisten heeft in BelgiŽ hoge prioriteit. Nationaal Magistraat Andrť Vandooren is belast met de coŲrdinatie van het onderzoek. Hij staat in contact met de landelijke officier terreurbestrijding in Nederland, Van der Molen. Dit contact zal vanaf komende maand geÔntensiveerd worden.

Probleem voor de speurders is dat het ALF werkt met autonome, nagenoeg ongrijpbare cellen en dat de activisten niet of nauwelijks sporen achterlaten. "De aanslagen werken heel simpel: een fles, wat benzine, en een lucifer - en de zaak staat in de vlam", aldus een Belgische speurder.

Frank en Erik van de Nederlandse ALF-Supporters Groep helpen aankomende activisten hun acties voor te bereiden. In het kwartaalblad dat ze uitgeven staan handige tips waar de activist zich aan dient te houden wil hij arrestatie voorkomen: opereer met zo min mogelijk mensen tegelijk, praat nooit over je acties, onderneem geen acties in je eigen woonplaats, laat geen vingerafdrukken achter, ga niet terug naar de plek van het misdrijf om te kijken of het gelukt is, en: "Succes".

Collega's van Frank en Erik in Engeland, de bakermat van de radicale dierenbevrijding, zijn dergelijke adviezen duur komen te staan. Ronnie Lee van de Britse ALF supportersgroep heeft jaren in de gevangenis gezeten, onder meer omdat hij met de door hem uitgegeven nieuwsbrief mensen had aangezet tot gewelddadige actie, zo zegt hij zelf.

Volgens Lee onthoudt de Britse ALF supportersgroep zich sindsdien van het aanzetten tot gewelddadige acties en richt ze zich nog uitsluitend op het steunen van dierenactivisten in de gevangenis. (Sinds het ontstaan van ALF hebben er in het Verenigd Koninkrijk tweehonderd driehonderd activisten gevangenisstraf opgelegd gekregen, aldus Lee.) Elke editie van de Britse nieuwsbrief wordt tegenwoordig nauwkeurig door een advocaat nageplozen op mogelijke strafbare uitspraken. "We moeten hier erg voorzichtig zijn. Maar misschien dat de Nederlandse wet meer toestaat."

Onderzoek aanslagen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 AUG. De Nederlandse en Belgische justitie gaan op verzoek van de Belgen vanaf september intensiever samenwerken bij het onderzoek naar aanslagen op McDonald's en andere doelen van radicale en gewelddadige dierenactivisten.

Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Rotterdam desgevraagd bevestigd. De Belgische justitie heeft aanwijzingen dat de daders van aanslagen in BelgiŽ uit Nederland komen. Dierenactivisten hebben de laatste maanden in Nederland maar vooral BelgiŽ voor tezamen meer dan vijfhonderd miljoen Belgische frank schade aangericht aan fastfoodketens als McDonald's en bedrijven uit de vleesindustrie. Eerder deze maand legden activisten McDonald's in Merksem bij Antwerpen volledig in de as. Die aanslag is opgeŽist door de actiegroep De Rode Haan die ook in Nederland aanslagen claimt en die zegt een commando te zijn van het Animal Liberation Front (ALF).

BelgiŽ en Nederland werken al sinds enkele maanden samen, zo meldt een bron binnen het Belgische opsporingsapparaat. Maar omdat er steeds meer aanwijzingen komen dat de aanslagen in Nederland en BelgiŽ sterk overeenkomen en dat de daders van aanslagen in BelgiŽ wellicht uit Nederland komen, wordt die samenwerking nu geÔntensiveerd. "Er zijn duidelijke linken tussen de aanslagen in BelgiŽ en die in Nederland", aldus de bron binnen de Belgische justitie.

Waar die samenwerking precies uit bestaat wil de woordvoerder van justitie in Rotterdam niet zeggen. Wel staat vast dat BelgiŽ geen rechtshulpverzoek bij Nederland heeft ingediend.

Acties in Nederland '99

 

2 januari: McDonald's in Waardenburg, Zeist, Best, Den Haag en Groningen krijgen bommelding. Alle filialen voor enige tijd ontruimd. OpgeŽist door ELF (Earth Liberation Front) en Raia (Radical Anti- Imperialist Action). 5 januari: bommelding McDonald's Rotterdam. 6 januari: McDonald's krijgt mededeling dat ergens in een filiaal in Zuid-Holland een bom is geplaatst; negen filialen ontruimd. 9 januari: brandstichting bij McDrive in Geleen opgeŽist door De Rode Haan. 27 februari: bij Artis in Amsterdam worden vernielingen aangericht en leuzen ('Alle dieren vrij') gekalkt; opgeŽist door het Dieren Bevrijdings Front. 2 maart: bij bontfokkerij in Meijel worden 4.000 nertsen 'bevrijd'. 18 maart: bij pelsdierfokkerij in Putten worden 40 hokken van nertsen opengezet; opgeŽist door Barry Horne Brigade. 8 april: bij pelsdierfokkerij in Putten worden 500 hokken van nertsen opengezet; opgeŽist door Barry Horne Brigade. 30 april: Clown Ronald McDonald krijgt in Zwolle een taart in het gezicht door activist van ARA (Animal Rights Activits). 16 mei: bij bontfokkerij in Nootdorp worden 3.000 nertsen vrijgelaten; niet opgeŽist. 13 juni: Bodegraven. Vijf vrachtwagens en container met schoonmaakmiddelen van vleesverwerkend bedrijf in Bodegraven gaan in vlammen op; opgeŽist door ALF. 3 juli: opslagloods en zeven vrachtwagens van kippenverwerkingsbedrijf in Dedemsvaart gaat in vlammen op; opgeŽist door De Rode Haan. 12 juli: pluimveehouderij in Ermelo volledig uitgebrand; opgeŽist door ALF.

 

(Bron: tijdschrift van ALF Supporters Groep)