Dierenactivisten zeer gewelddadig
10 mei 2002
HARDERWIJK - De arrestatie van milieuterrorist Volkert van der G. (32) heeft justitie op het spoor gezet van een reeks andere, nog onopgeloste, misdrijven. De afgelopen twintig jaar zijn in totaal 189 nooit opgehelderde geweldsmisdrijven gepleegd, die zijn opgeŽist door radicale dierenactivisten.

 

Behalve de moord op de Nunspeetse milieuambtenaar Chris van der Werken (43) in 1996, wordt nu ook het dossier heropend van de aanslag, in 1999, op een Brabantse producent van nertsenvoer in Milheeze.

Bij het bedrijf De Voedercentrale, waar kip- en visafval wordt verwerkt tot nertsenvoer, gingen op 14 november 1999 negen vrachtwagens in vlammen op. G. wordt nu ook in verband gebracht met een reeks aanslagen op pluimveebedrijven op de Veluwe, waarbij vanaf 1995 in totaal 21 vrachtwagens in brand werden gestoken.

Volgens goed ingevoerde bronnen rondom het onderzoeksteam hebben forensisch experts op de harde schijf van Van der G.'s pc diverse uitgewiste databestanden ontdekt die wijzen op betrokkenheid bij deze enorme brand.

Het dossier 'Chris van der Werken' is inmiddels overgeheveld naar het openbaar ministerie in Amsterdam dat ook de moord op Pim Fortuyn onderzoekt. De milieuambtenaar werd in dat jaar vlak voor kerst tijdens een wandeling op het landgoed Wena tussen Epe en Nunspeet met twee pistoolkogels om het leven gebracht. Wandelaars troffen de man levenloos midden op een fietspad. De dader(s) werd destijds gezocht in kringen van milieuactivisten. De zaak werd echter in april 1997 door justitie in Zutphen geseponeerd. Sinds de liquidatie van Fortuyn, zijn bij de politie meerdere tips binnen gekomen waarin er een verband wordt gelegd tussen Volkert en de dood van de ambtenaar.

Clinch

De van moordverdachte Volkert van de G. kende de ambtenaar van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe (ISV) persoonlijk omdat hij als actief lid van de Vereniging Milieu-Offensief regelmatig met die instantie in de clinch lag.

Van der Werken was als hoofd van de speciale milieuafdeling verantwoordelijk voor de behandeling van vergunningen en bezwaarschriften

Justitie onderzoekt ook of de milieuterrorist achter de aanslag op de Brabantse producent van nertsenvoer in Milheeze zat. Na de brand in Milheeze werden ook dna-sporen veiliggesteld. Justitie laat dit vergelijken met dat van de milieuradicaal.

Voor de ruim 200 nertsenhouders in ons land, is Volkert van der G. een oude bekende. De ondernemingen hebben de afgelopen jaren een schade geleden van vele tientallen miljoenen guldens door een reeks van aanslagen. "Volkert hield zich ook op in kringen van actievoerders die gewelddadig waren, een harde kern. Maar wij kennen hem niet als gewelddadig", aldus woordvoerder Hans Knoop van de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren.

"De fokkers kennen zijn juridische acties tegen nertsenhouders. Als je een nieuwe vergunning aanvroeg, werd je op een bezwaarschrift getrakteerd van VMO:"

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf.