Milde straffen voor Belgische dierenactivisten 24.06 19:24

BRUSSEL/ANTWERPEN (ANP) - Twee Belgische dierenactivisten zijn maandag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, voor brandstichting. Een derde verdachte kreeg 2,5 jaar cel, waarvan twintig maanden voorwaardelijk.

De eis was tien en zeven jaar onvoorwaardelijk. De drie, leden van het militante Dierenbevrijdingsfront, stonden terecht voor zeventien aanslagen op fastfoodrestaurants en vleesverwerkende bedrijven, tussen eind 1996 en april 2000. Een vestiging van McDonald's, in Puurs even ten zuiden van Antwerpen, ging in augustus 1998 in vlammen op.

De twee belangrijkste verdachten, Anja Hermans en Geert Waegemans, kregen vorig jaar maart ook al deels voorwaardelijke celstraffen opgelegd voor een brandaanslag op de auto van een onderzoeksrechter. Ze werden toen op heterdaad betrapt.Niettemin komen ze nu mogelijk, onder strikte voorwaarden, al snel vrij. Het tweetal kreeg vorig jaar al een deels voorwaardelijke straf voor een aanslag op de auto van een onderzoeksrechter. Ze waren destijds bij de brandstichting op heterdaad betrapt.

Volgens de rechter handelde het duo ,,vanuit een aversie tegen de maatschappelijke structuren en waarden'' met de bedoeling ,,de maatschappij in haar grondvesten te raken''. De rechtbank vond een extra straf nodig naast die van vorig jaar, maar hield wel rekening met verzachtende omstandigheden.

bron